Johanna Renling: Går du igenom något svårt? Här är böcker att samtala kring

Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kultur och Nöje2017-06-13 19:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi går alla igenom olika svåra saker under vår livstid. Ibland händer det medan barnen är små. Det kan kännas bra att ha en bok som tar upp något svårt, som en grund att utgå ifrån och sedan prata kring. På biblioteken finns det ofta särskilda hyllor där man ställt upp böcker som passar extra bra att samtala kring med de mindre barnen.

"Död" av Stina Wirsén

En bok för de allra minsta. En fågelbegravning. Liten Skär och lilla Ärtan hittar en fågel som inte flyger, varför flyger den inte? En bok att samlas kring även för de allra minsta och prata om en av våra allra största frågor, döden.

"Veckan före barnbidraget" av Elin Johansson

Inte alla har råd med en tv, nya kläder, två bilar eller ens en bil. En varm och rolig bok om en vardag där mamman vänder på varenda krona och ibland blir det ingen korv till makaronerna. Men är man lite påhittig och har lite tejp så kan man klara det mesta även utan pengar.

"Åka buss" av Henrik Wallnäs

En mycket angelägen bok om flykten från krig. Att bli tvungen att lämna sitt hem för att söka efter något nytt. Om förlust och flykten men också om hopp och återförening. Karaktärerna är katter och på så vis kanske det inte känns lika läskigt för de små.

"Idag vet jag inte vem jag är" av Ida Sundin Asp

Är du mitt barnbarn? Vem är det där i spegeln? Ett sorgset men samtidigt roligt porträtt av en morfar som är senildement och varje dag är allt helt nytt. Hur möter man sin morfar som inte kommer ihåg vem man är? Nominerad till Augustpriset.

"Varför finns jag?" av Karin Salmson

Ännu en bok som berättar om ett barn som funderar hur det blev till. Men skillnaden här är att barnet har kommit till genom assisterad befruktning, spermadonation och provrör. Lika självklart som vilken annan befruktning som helst. En rolig bok att läsa om och om igen.

Johanna Renling

Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.