Att vi i Sverige betalar mer skatt än i de flesta länder vet vi ju sedan länge – men stämmer den bilden verkligen fortfarande? Erik Sandberg går steg för steg igenom varför så inte är fallet längre och undrar vad som blev resultatet av skattesänkningarna som gått de flesta förbi.
Idag är Sverige ett skatteparadis för rika, ett av de förmånligaste länderna för miljardärer att bo i. Vi har gått från att vara ett jämlikt land till att få allt större klyftor – och välfärden drabbas av de minskade skatteintäkterna. Nu när det ofta pratas om att vi inte har råd med det ena och andra kan det vara intressant att fundera på varför vi inte har råd. Är detta en del i pusslet?
Allt detta enligt Sandberg förstås, som dock citerar rikligt med underlag för att bevisa sin poäng. Stundtals blir det ganska tråkig läsning med rapporter och skattesatser, men även lärorikt. I sina bästa stunder dessutom förvånansvärt spännande.
Det som återstår för läsaren att avgöra är om man anser att detta är steg i rätt riktning eller om vi bör välja en annan väg i framtiden. Författaren har sin åsikt, men jag tror att även de som inte håller med om slutsatsen bör läsa boken. Om inte annat för att bli insatt i de skattepolitiska beslut som faktiskt har fattats de senaste decennierna, och för att diskutera för- och nackdelarna med det som har genomförts innan det blir aktuellt med ytterligare skattesänkningar.
Andreas Eriksson