Ingen talar om input lag

Krönikören och tillike tv-spelsfantasten Carl Brännström uppmärksammar det problematiska med input lag.

Foto: Norran

Kultur och Nöje2014-09-15 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För tre veckor sedan köpte rumskompisen en ny teve. En Philips 58 tum, LED, 4K. Smal ram, smäcker design. På papperet har den superfina specifikationer. Det är dock en grej som inte anges: Tevens så kallade input lag. Med det menar jag tiden det tar för teven att behandla en signal innan den visas upp på skärmen. I fallet tv-spel är input lag synnerligen viktigt. Trycker du på en viss knapp eller rör styrspaken åt ett särskilt håll vill du ha direkt respons. Fördröjning på en 1/10 sekund låter kanske som en skitsak men spelar du ett högintensivt actionspel eller lirar racingspel där minsta fel resulterar i ett misslyckande märks bildfördröjningen av direkt.

Tyvärr är rumskompisens sprillans nya, superläckra 58-tummare ett praktexempel på dålig input lag. Den har - liksom de flesta andra moderna teveapparater - mängder av bildförbättringsfunktioner. Problemet med dessa är att desto fler funktioner som är aktiva i teven, desto större blir bildfördröjningen. De flesta tillverkare går dock inte ut med den här lilla detaljen utan du som konsument får snällt söka upp informationen på egen hand.

Ett tips för dig som upplever problem med fördröjning är att antingen slå av tevens bildförbättringsfunktioner eller kolla om teven har ett så kallat "Game mode". Sistnämnda är en funktion som optimerar tevens inställningar för spelande. Hur pass bra den fungerar varierar mellan olika modeller och märken. Med det sagt hoppas jag att fenomenet input lag uppmärksammas av fler så att det blir lite tryck på tillverkarna att börja ange information om detta. Det snackas responstider och upplösningar och Megahertz men inget nämner input lag, vilket är minst lika viktigt när du ämnar spela på teven. Kom ihåg det.

Carl Brännström