Imponerande hembygdsskildring

Norrans recensent är imponerad över Solveig Quensels självbiografiska bok om sin hemby.

Foto: Norran

Kultur och Nöje2015-02-05 12:15

Många böcker ges ut i det tysta och utan att få den uppmärksamhet de förtjänar. "Solveigs bok" är en sådan. Författarinnan heter Quensel i efternamn, född 1939 på enstakagården Kläppen i närheten av Storträsk, en by inte långt från Jörn.


Boken handlar om livet på och runt denna gård; i stort som smått, glädjeämnen som sorg. Den tar sin början redan när hennes mamma föds under 1800-talets sista år, och huvuddelen av skildringen slutar när Solveig tar första steget ut i världen genom att börja på dåvarande läroverket i Skellefteå. En skolstart, som för övrigt genom ett missförstånd inte höll på att bli av. Ett mer förödande glapp i kommunikationen inträffar i början av 1940-talet när en desperat pappa uppsöker traktens sjukstuga med sin svårt sjuka lilla dotter Hjördis.


Grundtonen i Solveig Quensels bok är ändå genomgående ljus. Den genomsyras av stor kärlek till hembygden och dess strävsamma människor.

På senare år förvärvas en gård inne i Storträsk, Solveig Quensel återvänder dit några veckor om året. Mycket är förändrat, människorna som lever kvar är liksom i andra skogsbygder långt färre än förr.

Solveig Quensel har en känslig blick för det väsentliga i vad hon vill berätta. Hennes bok får kanske inte så många läsare, men hittar du fram till den garanteras en givande inblick i 1900-talets vardagsliv oavsett om du själv växt upp i Jörns-trakten eller någon helt annanstans.

Stefan Holmberg

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!