Identitet som ger frihet

Fascinerande reportagebok. Jenny Nordbergs bok, ”De förklädda flickorna i Kabul”, handlar om en sällan berättad tradition som fascinerar Norrans recensent.

Foto: Claudio Bresciani / TT.

Foto: Claudio Bresciani / TT.

Foto: Foto: Claudio Bresciani / TT.

Kultur och Nöje2015-05-21 15:15

I Afghanistan upptäcker journalisten Jenny Nordberg av en slump att i familjer utan söner är det tradition att låta en av döttrarna växa upp som pojke. Och det är inte heller någon världsfrånvänd familj i de yttersta avkrokarna som hon stött på – tvärtom! Mamman är en av Afghanistans få kvinnliga politiker; högutbildad, berest, frispråkig. Men omgivningens krav att hon skulle föda en son var enklast att möta på det här viset.

Traditionen med så kallad "bacha posh" ("utklädd till pojke") är en ingång till en djupare analys av teman om manligt, kvinnligt och jämställdhet i Afghanistan – och i västvärlden. Förändringen är inte permanent – i vuxen ålder förväntas de leva som kvinnor och gifta sig, föda barn (söner) och vara maktlösa. Inte lätt efter att ha levt det betydligt friare livet som pojke.

Det finns kopplingar till sexualitet och könsidentitet men det är en speciell situation då könsbytet bestäms av familjen när barnet är litet, och viljan att fortsätta leva som man i vuxen ålder beror snarare på en ovilja att leva det förtryckta livet som kvinna än att faktiskt identifiera sig som man. Det låter och är krångligt, men förklaras ingående i boken.

Fascinerande läsning, men bitvis upprepande och lite stelt – men det är ju en reportagebok och inte en roman. Bäst och starkast är intervjuerna med äldre bacha posh som vägrar rätta sig i ledet och vill fortsätta leva på sitt eget vis.

Andreas Eriksson

undefined
undefined
Foto: Claudio Bresciani / TT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!