Michel Houellebecq är en kontroversiell provokatör som skriver samhällskritiska dystopier. När den franska upplagan av "Underkastelse" utgavs fick lanseringen ett abrupt slut, på grund av attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo, vars omslag pryddes av Houellebecq ansike.
Romanen handlar om hur muslimska broderskapet utan större oroligheter erövrar presidentposten i valet 2022 i Frankrike efter en kompromiss mellan mittenpartierna i syfte att stänga ute Nationella fronten. Berättelsens ses från den akademiska miljön och genom litteraturläraren François ögon. Han är en man utan ambitioner som betraktar livet som meningslöst, äter mikrad mat, runkar till YouPorn och har mekaniskt sex med unga studenter.
Efter maktövertagandet avskedas kvinnorna från universitetet och även François förlorar sitt jobb, men återfår det när han konverterar till islam. Eftersom kvinnorna åter förvisas till hemmen, minskas de sociala utgifterna och arbetslösheten. Friska pengar från oljestaterna bekostar utbildningsväsendet och den nya presidenten utvidgar snabbt EU mot söder så att Nordafrika och Turkiet inkluderas.
Romanen utmanar den västeuropeiska ordningen, men är för extrem för att vara trovärdig. I skildringen av kampen mot de högerextrema träffar han mest rätt, utestängningsmekanismer kan leda till politisk kohandel av oväntat slag. Alltför långa stycken ägnas åt för mig okänd 1800-tals författares liv och idéer och i slutändan undrar jag - vad vill han egentligen med romanen?
Maria Eriksson