Hemvändande, hat och hemsk hetta – Jane Harpers debut är fängslande

Foto: Norran

Kultur och Nöje2017-05-31 12:15

Från bilen till kyrkan är det inte långt, men Aaron Falk tar ändå på sig hatten, för detta är Australien och hans hud är ljus och solen är en ständig blåslampa. Torkan har drivit lantbrukare till både konkurs och självmord och frågan är: var det den som fick Luke Hadler att ta livet av sig själv och nästan hela sin familj?

Det tror nästan hela den stad där Aaron Falk växte upp, men när Aaron, numera poliskommissarie i Melbourne, återvänder till den för att närvara vid sin gamle kompis Lukes begravning möts han inte bara av illvilliga blickar utan stöter också på tecken på att allt inte är som de flesta tycks tro. I sin debutroman Hetta målar Jane Harper en klassisk romanbild: återkomsten efter 20 år i storstaden, minnet av och misstankarna kring en tonårsflickas död, den gamla flamman som bor kvar och de råbarkade busar som fortfarande är stadens informella regenter. Mycket av intrigen känns igen, men det betyder inte att berättelsen följer mall 1 A. Jane Harper, som har en bakgrund som journalist i både Australien och Storbritannien, har vävt ihop en historia med både nerv och lokalfärg (tycker vi inte fortfarande att Australien verkar vara en kul kontinent?).

Därmed inte sagt att jag applåderar allt. De invävda, kursiverade styckena om en annan tid liknar grasserande otyg och därtill har vid den eviga frågan: ska man som läsare inte ha en rimlig chans att själv räkna ut vem som gjorde't?

Olle Lundqvist

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!