Den tredje och sista "Hobbit"-filmen har haft premiär, och totalt har Peter Jackson gjort sex filmer baserade på böcker av J.R.R. Tolkien. Men fler filmatiseringar lär det inte bli, trots framgångarna. Tolkiens familj vägrar nämligen släppa filmrättigheterna till verk som "Silmarillion". Anledningen är missnöje över att Peter Jacksons filmer gjort kommersiella actionspektakel av J.R.R. Tolkiens verk.
Det är inte ovanligt med konflikter när böcker ska filmatiseras, inte bara mellan författare och filmbolag. Bokläsare brukar högljutt meddela att "boken är bättre". Vilket ofta stämmer, men inte hindrar att filmer baserade på böcker kan bli riktigt bra ändå. På senare år har bokfilmatiseringar både dragit storpublik och rosats av kritiker. Tolkienfilmerna, "Harry Potter" och "Hunger games" är några exempel.
Dessutom kan man räkna in superhjältefilmerna baserade på serietidningar, men dessa filmer är ofta väldigt löst baserade på originalhandlingen och använder sig snarare bara av kända figurer i helt ny handling. "V för vendetta" och "Watchmen" är några av de få seriefilmatiseringar som behåller originalhandlingen i stora drag. Ironiskt nog är dessa serier skapade av Alan Moore, som avskyr att hans serier blivit film. Han vägrar låta sitt namn användas i samband med filmerna, och tar inte heller emot någon ekonomisk ersättning för dem.
Andra författare är mer engagerade när deras böcker blir film. Sommarens stora thriller "Gone girl" har flera överraskningar i handlingen. För att filmen skulle vara oförutsägbar även för de som läst boken, så skrev bokens författare Gillian Flynn själv manus till filmen och ändrade slutet.
Trots alla bråk bakom kulisserna kan vi som gillar både film och böcker vara glada över att filmbranschen inspireras av böcker. Om filmen blir dålig finns ju boken ändå kvar.
Andreas Eriksson