Årets uppföljare...
En mycket omdiskuterad bok är "Det som inte dödar oss" av David Lagercrantz. Den fristående uppföljare till Millenium-trilogin. I samförstånd med Stieg Larssons arvingar fick David Lagercrantz förtroendet. Det sägs att han skrivit boken med respekt för Stieg Larssons författarröst och att man som läsare känner igen sig. Jag har själv inte läst boken än. När trilogin tog slut var jag sorgsen över att inte kunna vända nästa blad och följa Lisbeth Salander. Jag ser verkligen fram emot den stund jag får tid att läsa denna uppföljare.
Årets födelsedagsbarn...
I år har Pippi Långstrump fyllt 70 år! I hela 70 år har denna rödhåriga jänta förgyllt barns och vuxnas fantasivärld. Tänk om Astrid Lindgren inte berättat om denna uppstudsiga lilla flicka för sin dotter. Vem skulle inte vilja vara lite mer frispråkig, modig och givmild, precis som Pippi?
Årets begravning...
Det är med sorg i hjärtat jag tänker på att vår diktande lekfarbror Lennart Hellsing har dött. Hans debut kom 1945 och sedan dess har han förgyllt många generationers läsupplevelser. Tokiga rim, originella karaktärer, samhällskritik och humor var Lennart Hellsings signum. Tänk att ha så roligt så att man själv skrattar åt sina texter.
Årets trend...
En ny trend som har tagit världen (som det verkar) med storm är färgläggning för vuxna. Det är en hälsotrend som ändå passar in i bokens tema. I varje bokhandel kan du välja bland en mängd målarböcker med detaljrika, repetitiva illustrationer. Allt fokus riktas på bilden och det som ska fyllas i, på så sätt blir du mer närvarande i ögonblicket. Ett sätt att minska stress och oro helt enkelt. Stöd en lokal stjärna och köp "Dagdrömmar" av Hanna Karlzon från Umeå (tidigare Burträsk).
Årets utmanare...
När barn närmar sig två år blir de petiga i maten, rädda för nya saker. Därför är de första åren en viktig tid i barnets smakresa. "Smakäventyret" tar upp näringslära och hur vi kan hjälpa barnen att upptäcka olika smaker. Ann Fernholm motsätter sig hela barnmatsindustrin och djupdyker i ämnet välling som inte ses särskilt milt på. Barnen bör inte äta puréer för länge, det är viktigt att lära sig tugga och låt maten ta tid, man gillar inte alltid en ny smak första gången. Tänk utanför ramarna, menar hon. Läs boken och tänk till.
Johanna Renling