Det här är något så ovanligt som en österrikisk film på biorepertoaren i Sverige. Därtill landets Oscarsbidrag.
Det handlar om författaren Stefan Zweig som bodde i Salzburg fram till 1933.
En hyllad författare vars mest berömda verk också löst ligger till grund för den så fantastiska filmen ”Grand Hotel Budapest”.
Nu är det här inte alls likt den filmen. Istället ett närgånget porträtt av en judisk författare som tvingas lämna Nazityskland på grund av Adolf Hitlers diktatur.
Vi får först träffa Zweig under en mottagning i Rio de Janeiro. Hans storher går inte att ta miste på. Människorna så långt hemifrån har tagit honom till sitt hjärta.
Nästa sekvens, filmen gör hopp mellan stationerna, är under en penkonferens i Buenos Aires, Argentina, 1936.
Det fria ordet debatteras och Zweig vägrar ta avstånd från Hitlers övergrepp eftersom han befinner sig så långt hemifrån.
Däremot skräder inte kollegan Emil Ludwig orden. Han var också en bannlyst författare och tog utan krusiduller pennans kraft mot svärdet i ett försök att få människor att förstå Hitlers övergrepp.
Vi får sedan följa Zweig och hans hustrus färd genom livet. De bodde tillfälligt i New York men flyttade snart tillbaka till Brasilien. Ett land som Zweig såg som framtiden. Ett land där människor av olika raser och med olika religioner kunde leva sida vid sida.
Den bilden av Brasilien ser naturligtvis väldigt glorifierad ut med oss som har facit i hand. Men samtidigt vackert tänkt.
Det intressanta i Maria Scharders film är ändå hur hon lyckas få fram de tvivel som drabbar Zweig.
Han talar ofta om sin ”svarta lever” som gjorde att han såg så pessimistiskt på sitt älskade Europa. Samtidigt vill han helst av allt sitta på sin kammare och skriva ned sina tankar utan politiken ständigt närvarande.
Ett fegt förhållningssätt, det går inte som författare att stänga in sig i sitt skal och bortse från allt som händer runt om dig.
Josef Hadel är alldeles utmärkt i huvudrollen. Han lyckas få fram alla sina tankar med väldigt små medel.
Det går inte som författare att stänga in sig i sitt skal och bortse från allt som händer runt om dig.