Det var september 2018. Stigs konditori bubblade av pennor, papper, kreativitet och skaparlust. För första gången arrangerades ett så kallat Drink and draw, där ritsugna Skelleftebor kunde träffas för att utbyta idéer, ta en kopp kaffe och inspireras.
I myllret bland människor fanns Shirly Holmberg, Judith Bahta, Karolina Czabaj, MJ DiLorenzo och Ewa Niedbala, alla med pennan i handen och en kärlek till bilden som uttrycksmedel. Där möttes de, bland kaffekoppar, tuschpennor och papper, och i stimmet föddes något nytt. En konstnärsgrupp, alla med olika inspiration och teknik men ändå med en gemensam grund.
– Vi började ses efter det. Och jag tror vi alla blev inspirerade av att det fanns så många kreativa människor i Skellefteå, vi ville ses och prata om skapandet och livet. Men vi ville också skapa, säger Judith Bahta.
Konstnärsgruppen fick namnet Gruppterapi, och på många sätt är det precis så det blivit.
– Ja, det är terapeutiskt. Vi alla har så olika bakgrunder, där två är uppvuxna i Polen, en i USA och så vi två, jag och Judith, som är hemvändande Skelleftebor. Och i de olikheterna och likheterna har vi mötts. Gemensamt är att vi alla bor här, i Skellefteå, och att vi skapar. Det är intressant att utforska, våra olika relationer till den här platsen, säger Shirly Holmberg, en av konstnärerna.
Hösten 2019 sjösattes det första konstprojektet. Utifrån ett självvalt tema skulle konst skapas, och målet var en slututställning.
Shirly Holmberg hittade sin inspiration i Bram Stokers klassiker "Dracula", den ikoniska berättelsen om en blodtörstig greve i Rumänien.
– Jag ville tolka ett klassiskt verk, men på mitt sätt. Så jag kastade mig in i "Dracula", har läst berättelsen både på svenska och originalspråk, sett otaliga filmer och konsumerat mycket kultur om greven. Utmaningen var att kliva bort från Hollywood, att luta sig mot Bram Stokers bild av Dracula och göra min alldeles egna tolkning, säger hon.
Resultatet blev teckningar i blyerts, fulla av detaljer och ett melankoliskt landskap.
– Jag älskar färg, och gillade inte blyerts. Därför ville jag utmana mig själv med just det. Under processens gång har jag blivit kär i blyertstekniken, men jag har också insett hur mycket Draculas landskap liknar vår glesbygd. Det karga, vidsträckta och till viss del folktomma. Det påminner om delar av Västerbotten, säger Shirly Holmberg.
Judith Bahta vände istället blicken mot närområdet, mot en frusen älv och de som badade i den.
– Det är något som fascinerar mig med vinterbad. Vad betyder det för folk? Hur får det människor att känna? Och så själva sammanhanget, som föreningen Mörkrets och kylans glada vänner som arrangerar vintersimmet här i stan. Jag tycker det är spännande med sådana eldsjälar, säger hon.
Med hjälp av foto och film vill hon fånga känslan.
– Det finns något symboliskt där, att kasta sig in i vintern, mörkret och kylan istället för att ogilla den. Det är poetiskt, säger Judith Batha.
Hos de andra i konstgruppen ryms allt från sekvenser om att halka på is till serieinspirerad pop up-konst.
– Vi har valt att kalla det här projektet för just "Processer", för det är vad det är. Vi har alla testat oss fram, valt teman eller nya tekniker, och skapat utifrån det, säger Judith Bahta.
Hela tiden har syftet varit att visa verken i en samlingsutställning. Tanken var att vernissagen skulle ha ägt rum förra helgen, och att konsten skulle gå att beskåda på utställningshallen på Nordanå till 22 april. Men ett virus kom emellan, och för lite mer än en vecka sedan stod det klart att hela Nordanå håller stängt.
– Det kom väldigt nära inpå, och det är en speciell situation vi befinner oss i. Men vi bestämde oss snabbt för att jo, vi ska visa våra verk på ett eller annat sätt. Det är spännande att det här har fått oss att tänka nytt, och det är vi inte rädda för, säger Shirly Holmberg.
Nu slår de istället upp sina virtuella portar, och bjuder in alla på storslagen digital vernissage. Igår startade nämligen utställningen "Processer", trots coronavirusets framfart. Men istället för galleriets traditionella vita väggar är plattformen Instagram och kontot Grouptherapyskelleftea.
– Vi har reflekterat mycket kring skillnaden att gå in i ett fysiskt rum, och uppleva konst på internet. Vi hoppas att det känns levande, att kommentarsfältet bjuder in till samtal. Även om orsaken är otrevlig så känns det bra att vi är så tillgängliga, att alla som har internet faktiskt kan komma på utställning, säger Shirly Holmberg.
Med start igår onsdag kommer alla fem konstnärer att ha hand om kontot i ett antal dagar, och under den tiden visa sin konst.
– Vi vet inte hur länge utställningen pågår. Nu när vi valt en relativt oprövad metod just för utställningar behöver vi inte följa reglerna. Dessutom blir det väldigt personligt – vi visar konsten från vårt hem, hänger upp dem på våra väggar. Det är kul att det här är vårt första publika projekt, men det kommer mer, säger Shirly Holmberg.
– Och jag tror att konsten är viktigare än någonsin i dessa tider. Att få en liten paus från allt det läskiga, att få tänka och inspireras av något annat, fortsätter Judith Bahta.