Jag sitter med min laptop bredvid kvinnan som ser efter växterna på min arbetsplats. Hon har kört hit dem och placerat ut dem med omtanke, efter våra önskemål. Hon vattnar dem, skakar dem och plockar döda blad, åtminstone en gång i veckan. Precis så som jag gör hemma. Vi hyr växterna, och företaget som äger dem vårdar dem här. Hon är en portabel trädgårdsmästare för inomhusmiljöer och berättar för mig att växter bara blir trendigare och trendigare. Att vårt intresse för växter växer så det knakar. Här nämns också att ny forskning gör att fler satsar mer på växter. Växtväggar är tydligen deras specialområde, då det är den mängden blad som krävs för att påverka luften på ett kontor. Jag öppnar internet för att genast söka på den forskning hon pratar om.
Instagram svämmar över av växtkonton och Facebook-grupperna där växtintresserade utbyter erfarenheter och ger varandra råd blir bara fler och fler. Alla byter sticklingar, överallt. Det är kanske självklart att det är trevligt och fint med grönska, men de terapeutiska aspekterna är icke att förbise. Både hur vi mår av att vårda växter, av att se dem växa och hur vår psykosociala miljö påverkas av dem.
Hur växter i våra arbetsmiljöer påverkar oss har på senaste tiden dokumenterats i flera studier. Resultatet berättar om hur grönska på kontoret kan minska sjukfrånvaron och öka välbefinnandet bland personalen. Men även att det ökar vår kreativitet, produktivitet och sänker vårt blodtryck. Kanske skulle det kunna vara så att trenden är här för att stanna, med den vetskapen en google-sökning bort. Själv ser jag en bra ursäkt att utöka min samling hemma. Och eftersom att mörkare tider står för dörren, för både växter och människor, rekommenderar jag D-vitamin för den ena och växtlampor för den andra.