Edward St Aubyns självbiografiska svit om Patrick Melrose är redan en modern klassiker. Den första kom på svenska i höstas och handlar om hans traumatiska uppväxt i engelsk överklassmiljö, där den elake faderns grymma övergrepp gör livet svårt att uthärda.
"Modersmjölk", som den första boken i andra delen heter, börjar med en dramatisk förlossningsupplevelse sett ur ett barns synvinkel och skildrar sedan Patricks kamp för att inte överföra och återupprepa sina föräldrars misstag i sin egen familj.
Det går så där. Han medelålderskrisar, dricker, är otrogen, samtidigt som pengarna sinar när modern skänker arvet till en New Age-rörelse. Modern är också en tragisk person som engagerar sig i välgörenhet för andra, men sin egen son kan hon inte ta till sig.
Psykologiskt sett är berättelsen om ett traumatiserat barns vuxenblivande trovärdigt. Trots att han genomskådar sina flyktmekanismer som dövar skriket från hans inre maktlösa spädbarn, är de svåra att bryta.
Boken avslutas med moderns död och begravning och Patricks väg till någon slags försoning med sitt öde. St Aubyns språk, den torra ironi som är vi känner igen från engelska serier i överklassmiljö är, trots den melankoliska tonen, också underhållande. Passa på och läs den innan den kommer som tv-serie, för böcker är nästan alltid bättre än filmer.
Maria Eriksson