Händelserna för snart 50 år sedan har präglat Martin Lindhs liv.
Han har nu skrivit en bok om Stöcksjömordet, ett av de mest kända fallen i Umeås kriminalhistoria.
– Jag måste skriva av mig alla tankar som jag har haft runt det här, säger han.
Martin Lindh är 82 år och pensionerad posttjänsteman i Skellefteå.
En kväll i november 1966 var han ute och körde sin bil för att ladda bilbatteriet. Plötsligt var den smala vägen blockerad av en lastbil med kran vid Medledammen.
– Just när jag kommer åker byltet som följs av ett sänke i vattnet.
När Martin kan köra vidare på vägen ser han en Opel Kadett med nummerplåt från Södermanland som står parkerad med öppen bagagelucka en bit därifrån.
Tio månader senare, den 10 augusti 1967, hittades en död kropp vid Kvistforsens kraftverk. Det var kroppen efter Axel Andersson som försvann under mystiska omständigheter från sitt hus i Stöcksjö söder om Umeå den 16 oktober 1966.
Axel Andersson hade dött på grund av kraftigt våld mot huvudet. En löpsnara satt kring halsen, vilket tydde på att han blivit sänkt i vattnet med en tyngd. Repet hade så småningom skavts av och kroppen kunde flyta upp till ytan.
Martin Lindh mindes vad han blivit vittne till under den där novemberkvällen. Han kontaktade polisen.
– Polisen hade börjat leta efter sänket i kanalen, men jag är övertygad om att kroppen dumpades i älven strax innan inloppet till kanalen.
Martin Lindh säger att polisen dessvärre redan hade bestämt sig och fortsatte att leta i kanalen. Sänket, som hade kunnat vara en viktig ledtråd, hittades aldrig.
– Om de hade letat vid dammen hade de hittat sänket och de hade kopplat den här bilen till händelseförloppet, det är jag säker på.
Han kontaktade polisen igen för att höra varför den inte bytte fokus, men fick svaret att har vi en gång sagt att han dumpades i kanalen, då håller vi oss till det.
12 år senare, i oktober 1979, anhölls en Umeåbo som misstänkt för mordet sedan ett guldsmycke, som tillhört mordoffret Axel Andersson, påträffats i ett plåtskåp som stått på Umeåbons arbetsplats vid tiden för mordet 1966.
Martin Lindh säger att Umeåbon 1966 även hade tillgång till en Opel Kadett med D-plåtar.
Umeåbon släpptes dock snart i brist på bevis. 1991 preskriberades Stöcksjömordet.
Martin Lindh är fortfarande upprörd över hur han blev bemött av polisen.
– Jag mår illa av att polisen inte anser att jag är trovärdig. Det är därför jag har skrivit boken. Det har varit jobbigt för mig och min familj.
ANDERS WYNNE/VK
Jag mår illa av att polisen inte anser att jag är trovärdig. Det är därför jag har skrivit boken.
Så spännande är Martin Lindhs bok om den döda kroppen i Skellefteälven