Bilar med olika mediers logotyper fyller Skellefteå tingsrätts parkering, inne i rättssalen är det få lediga platser. Förra tisdagen började den största rättsliga prövningen i Skellefteås historia, fyra år efter stämningsansökan. Boliden Minerals mot folket i byn Arica, Chile.
Dörrarna till salen öppnas, ombuden skyndar iväg på lunch. Kvar står Lars Edman och William Johansson.
– Det blir långa dagar nu. Vi tänkte först att de första veckorna kommer vara mest intressanta, men vi inser ju att i princip allt känns spännande. Så det kommer nog sluta med att vi är här varje dag tills det är över, säger Lars Edman och ler.
För Skelleftebor existerar historien i mångas ryggrad. Hur gruvjätten Boliden via företaget Promel dumpade 20 000 giftigt avfall i Arica, hur det uppdagades i slutet av 90-talet. Och hur William Johansson och Lars Edman sedan blottlade de faktiska konsekvenserna av handlandet i filmerna "20 000 ton" och "Blybarnen": människor med cancer, nervsjukdomar och många, många missfall.
Utan Skelleftefilmarnas outtröttliga engagemang i frågan hade Skellefteå tingsrätts sal inte varit bokad i minst 20 dagar i rad. De nästan 800 drabbade hade inte haft en chans till upprättelse och Boliden hade aldrig dragits till rätta för 80-talets avfallshantering. Men hur är det egentligen att uppleva det yttersta beviset på att ens verk, och journalistik, gör skillnad?
– Det är otroligt stort. Det är svårt att förstå att vi står här nu, mitt i rättegången, säger William Johansson.
Det började 2004. Efter en uppväxt i Skellefteå sökte de sig båda till en folkhögskoleutbildning i dokumentärfilm, placerad i Chile. Med företaget Boliden och berättelserna om det giftiga avfallet ständigt närvarande i medvetandet satte de sig på en buss till Arica för att undersöka saken.
– Då tänkte vi bara samla enkla vittnesmål kring hur giftavfallet påverkat byborna, men ju mer tid vi spenderade där ju mer berättelser kom fram. Men då var vi bara två folkhögskolestudenter som grävde i något de flesta ansåg vara gamla nyheter, säger Lars Edman.
De mötte personer med ledproblem, cancer och konstant smärta. Där fanns även Jocelyn, som på grund av avfallet fått extra bröstvårtor och som elvaåring pratade om rädslan över att inte kunna få barn.
– Det berörde oss djupt, och man fick stålsätta sig varenda gång vi var där, säger William Johansson.
Filmen "Blybarnen" släpptes 2009, och slog ner som en bomb. Efter att miljörättsadvokaten Lewis Gordon sett den bestämde han sig för att kontakta miljöjurister i Sverige. Resten är, som man säger, historia.
William Johansson och Lars Edman söker efter tingsrättens kaffemaskin, sänker kameran för första gången under dagen. Nu har arbetet med uppföljaren, dokumentären "Arica victims", dragit igång på riktigt. Tanken är att skildra den rättsliga processen, men också det fortsatta livet i Arica.
– Vi har storyn i oss, det var självklart att vi skulle göra detta. Sedan stämningsansökan lämnades in 2013 har vi förberett oss. Vi kan inte släppa personerna vi mött. Jocelyn var elva när vi träffade henne första gången, nu är hon 23 år, säger Lars Edman.
Under förra veckans förhandlingar låg fokus på de 796 som drabbats, där ombudet Johan Öberg förde fram deras vittnesmål. I veckan är det Boliden Minerals som står i rampljuset.
William Johansson och Lars Edman är inte bara en av anledningarna till rättegången, deras råmaterial med förre detta miljöchefen på Boliden Minerals, Rolf Svedberg, är även en del av bevismaterialet.
– Det är självklart väldigt speciellt. Vi har Rolf Svedberg att tacka för mycket, han följde med tillbaka till Chile och berättade öppenhjärtligt, säger William Johansson och dricker upp det sista av kaffet.
Snart är det dags att återvända in igen, för att dyka ner i berättelser de levt med i över tio år. Nästa höst hoppas de att "Arica victims" har premiär.
– Det är tråkigt och förfärligt att barn i Chile lekt med avfallet på samma sätt som vi lekte i snöhögar när vi var små, det skulle aldrig hända här. Oavsett hur domen lyder har den här processen betydelse. Det öppnar upp för upprättelse för fler människor som drabbats, säger Lars Edman.
Vi har storyn i oss, det var självklart att vi skulle göra detta