Inne på Furugatan doftar det kaffe, bullar och framförallt sönderbläddrade boksidor. Bokcirkeln Saragubbarna består av sju olika Skelleftebor, och hemma hos Per Lindbäck har fyra av dem samlats.
De har träffats för att läsa böcker sedan 2015 men under våren har bokläsandet varit betydligt mer intensivt. De är nämligen en av tre bokcirklar som utgör juryn till Sveriges radios romanpris.
– Det känns otroligt kul och som en ära att vi blev utvalda, säger Tomas Marklund, en av medlemmarna.
På fredag kommer vinnaren att avslöjas i en direktsändning på P1 kultur från Kulturens hus i Luleå, men redan idag börjar upptakten. Varje dag under veckan sänds förinspelade samtal där en representant från varje bokcirkel diskuterar de fyra nominerade böckerna.
– Det är vi, en bokcirkel från Piteå och en från Umeå som utser vinnaren. Det har varit otroligt intressanta samtal. Det är unga tjejer, kvinnor och så vi, så vi kommer alla med olika favoriter och olika perspektiv, säger Hans Marklund, Saragubbarnas representant i juryarbetet.
I februari fick Skelleftecirkeln beskedet att de skulle vara med och utse prisvinnaren. På ungefär fem veckors tid skulle de läsa romanerna, samtala om var och en och komma fram till vilken av dem som de tyckte var allra bäst.
– Vi hade egna kriterier som vi tittade på. Litterär kvalitet kontra vad som känns som en angelägen bok, samt genus. Men det var inte lätt, vi hade alla egna favoriter, säger Per Lindbäck.
De fyra nominerade är " Aftonland" av Therese Bohman, "Den skeva platsen" av Caterina Pascual Söderbaum, "Nätterna på Mon Chéri" av Stefan Lindberg och "Vän av ordning" av Henrik Bromander. Gemensamma teman är svidande ensamhet, ett porträtt av en högerextrem samtid och historiska skeenden.
– Det här är böcker som vi kanske inte skulle ha valt om vi inte blev tilldelade dem, och det har gjort att vi lärt oss mycket nytt, säger Per Lindbäck.
Statistik från kulturrådet visar att det är betydligt fler kvinnor än män som läser. En anledning till att Saragubbarna startade var för att motverka den dystra trenden.
– Det finns betydligt fler bokcirklar som består av kvinnor. Vi vill inspirera andra män till att läsa mer och träffas för att prata böcker, säger Tomas Marklund.
Att stöta och blöta litteratur är så mycket mer än att prata om specifika böcker, menar de.
– En bok är några centimeter tjockt livsöde. Och sedan parar man det med våra egna livsöden. Det går inte att prata litteratur utan att prata om samtiden och sig själv, säger Hans Marklund.
Det finns betydligt fler bokcirklar som består av kvinnor. Vi vill inspirera andra män till att läsa mer och träffas för att prata böcker.