Boken om en unik berättare

Biografi om Astrid Lindgren. Norrans recensent uppskattar Jens Andersens bok, ”Denna dagen, ett liv”, men tycker att den kunde ha utvecklats mer.

Foto: Jan Collsiöö.

Foto: Jan Collsiöö.

Foto: Foto: Jan Collsiöö.

Kultur och Nöje2015-05-21 17:15

Astrid Lindgren är kanske vår mest bekanta författare någonsin. Vem har inte suttit med ett barn eller barnbarn i knät och roats av Emils alla hyss eller Pippis till synes sorglösa livsglädje?

Men Astrid Lindgrens eget liv var inte alltid en dans på rosor. Om detta kan läsas i biografin "Denna dagen, ett liv" av dansken Jens Andersen. Källmaterialet är stort. Fokus blir på livshistorien: Uppväxten i Småland, förhållandet med en äldre redaktör, flytten till Stockholm och äktenskap med en efterhand alkoholiserad make.

Sannolikt blir författandet ett andningshål. Och vilket sådant!

Från det omedelbara genombrottet med Pippi-böckerna vid andra världskrigets slut, till de minst sagt framgångsrika filmatiseringarna från 1960-talet och framåt.

I livets senare skede får Astrid ofrivilligt en roll som något av riksmormor/farmor, därtill utgiven på fler språk än någon annan svensk författare. Säckar med brev går till lägenheten på Dalagatan.

Kanske missar Jens Andersen något av den pedagogiska udden i Astrid Lindgrens livsverk; om det så handlar om fattighjon, uppblåsta överhetspersoner, marginalskatt eller burhöns.

Att biografin råkade kollidera med ett tre timmars porträtt i tv var kanske inte heller optimalt. Men skriven text finns alltid kvar att gå tillbaka till. Liksom Astrid Lindgrens berättelser, med en stillsamt finessrik humor svår att någonsin efterlikna.

Stefan Holmberg

undefined
undefined
Foto: Jan Collsiöö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!