I utställningssalen på museet hänger just över 30 olika människoöden – allt från författaren Sara Lidman till socionomen Johanna Eriksson. Författaren Göran Lundin och fotografen Erland Segerstedt har tillsammans tecknat ned berättelser från St Petersburg, Haiti och Tärnaby. För några år sedan var de redo att ta sig ann det allra svåraste – sin egen hembygd.
– Vi närmade oss mer och mer det vi cirkulerat runt, alltså Skellefteå. Men det är svårt att bli profet i sin egen hembygd som man säger, det är svårt att skriva om sin stad, säger Göran Lundin.
Precis som deras tidigare verk handlar det om intima, personliga möten som med varsam hand skildras i både ord och bild.
– Böckerna blir väldigt personliga, och de som finns med har vi verkligen valt med omsorg, säger Göran Lundin.
Tanken med "Guldkorn" är att berätta om Skellefteås invånare. Vilka är de? Vad har de åstadkommit? Vad drömmer de om?
– Anledningen till att namnet just blev "Guldkorn" beror på frasen "Du är guld värd" och att Skellefteå är guldstaden. Det finns guld i backen, skogen och bland människorna helt enkelt, säger Erland Segerstedt.
– Och för oss har det varit viktigt att visa på bredden av människor som bor här. Därför har vi pratat med både kvinnor och män, unga och gamla och folk med olika nationaliteter. Vi vill berätta om vardagshjältarna, fortsätter Göran Lundin.
Ett år efter att boken gavs ut föddes idén om att ställa ut bilderna med en kortare text, något som museet nappade på direkt.
– Jag tyckte att boken skildrade en fin bild av hur Skellefteå ser ut idag, den berättar viktig samtidshistoria. Därför kändes det självklart att omvandla "Guldkorn" till en utställning, säger Eva Hellerqvist, uställningsproducent Skellefteå Museum.
På söndag öppnar portarna till utställningen och den sitter kvar ända till i september.
Böckerna blir väldigt personliga, och de som finns med har vi verkligen valt med omsorg.