Bibliotekarien Johanna Renling tipsar om tre böcker som gör rättvisa åt Norrland

Foto: Inga gränser. Dialekter och fördomar skruvas till sin yttersta spets i

Kultur och Nöje2016-03-01 19:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag älskar Norrland. En plats som har en särskild bit av mitt hjärta. De härliga ljusa sommarnätterna. Snöfallen som lämnar världen vit. Visst det kan regna en hel del på sommaren och skotta är en del av vardagen. Men tänk ljuset, det fantastiska norrlandsljuset. Här kommer tre tips på böcker om och från Norrland:

"Om du har vägarna förbi" av Staffan Ekegren

Runt om i Norrland finns det anslagstavlor, överallt. Finns det något bakom annonsen? Den talar snabbt om vad som händer i bygden och finns där för alla att läsa. Staffan och Maria reste runt i en gammal Volvo sommaren 2012 och dokumenterade anslagstavlor på 114 platser. I boken får man se bilder av anslagstavlor, affischer och meddelanden men också möta människor och deras öden på dessa orter.

"Till häst genom västerbotten" av Sven Björklund och Olof Wretling

Vi får följa Sven och Olof, kända ur humorgruppen Klungan, som reser genom Västerbottens län genom tre årstider och tar fram en berättarskatt, en muntlig berättarskatt. Vi får veta saker som vi inte alls visste om vårt eget län ur ett annorlunda perspektiv. Denna reseskildring är också aktuell som föreställning. Om ett gott skratt förlänger livet så lär denna show förlänga livet med många år, har jag hört.

"Smak på Sápmi – tradition, innovation och framtid" av Victoria Harnesk

Mycket av samernas kultur och tradition har varit muntlig. I modern tid är det många som försöker sätta ord på papper om samerna och deras berättarskatter. Även recept och mattraditioner har förts vidare muntligt eller genom att lära sig av den äldre generationen. I denna bok har man försökt samla dem på papper. En bok som vill inte bara bjuda på samiska recept utan även sprida kunskap om samernas mattraditioner. En inspirationskälla till samisk mat, men även en uppmärksammad kokbok som har vunnit priser både nationellt och internationellt.

Johanna Renling