Både värme och kyla på årets bokmässa

Den 30:e Bokmässan i Göteborg var välbesökt och periodvis svårframkomlig och varm. Att årets tema var Brasilien kändes passande då mässan i ännu högre grad än tidigare varit som en djungel!

Is från Arjeplog. Ett av mässans mer uppseendeväckande inslag var is hämtad direkt från glaciären Salajekna i Arjeplog. Naturskyddsföreningen stod bakom detta för att dra uppmärksamhet till klimatfrågan. Foto: Alexander Lagergren

Is från Arjeplog. Ett av mässans mer uppseendeväckande inslag var is hämtad direkt från glaciären Salajekna i Arjeplog. Naturskyddsföreningen stod bakom detta för att dra uppmärksamhet till klimatfrågan. Foto: Alexander Lagergren

Foto: Foto: Alexander Lagergren

Kultur och Nöje2014-09-29 15:00

En av alla medverkande från Brasilien var Vanessa Barbara, som samtalade med britten Tom Rachman om att vara såväl journalist som författare och hur det påverkar skrivandet. Gemensamt för båda var att de tack vare sin journalistiska ådra ofta får sin inspiration från verkligheten.

– När jag hör talas om något intressant så leder det ibland till ett reportage och ibland till en roman. Mina grannar vågar inte prata lika öppet med mig som tidigare, men ibland kommer de faktiskt själva till mig med uppslag till berättelser.

Rachman kontrade med att han fått en t-shirt med texten Careful or you will end up in my next novel (Akta dig så du inte hamnar i min nästa roman) av bekanta för att omgivningen ska vara förvarnad.

Mitt i värmen var ett av mässans mer uppseendeväckande inslag ett sakta smältande isblock. Men inte vilken is som helst, utan hämtad direkt från glaciären Salajekna i Arjeplog. Naturskyddsföreningen m.fl. stod bakom detta för att dra uppmärksamhet till klimatfrågan. Att låta mässbesökarna konfronteras med tvåtusen år gammal is som nu håller på att smälta även uppe på fjället fick mycket uppmärksamhet.

Region Västerbotten stoltserade med en av mässans vackraste montrar, sparsmakat inredd men med fina teckningar av serieskaparna Anneli Furmark och Henri Gylander på monterväggarna. Här fanns även mängder av böcker skrivna av västerbottniska författare. Veteranen Torgny Lindgren var en av dessa, som fanns på mässan för att prata om sin senaste roman Klingsor.

Jonathan Hedström var också på plats med sin purfärska självbiografi, skriven i samarbete med Jonas Fahlman. Hedström höll flera föredrag som lockade en respektabel skara åhörare som ville veta mer om hockeyspelarens upplevelser.

– Det är inte utflyttade Skellefteåbor som kommer fram, berättar Jonas Fahlman. Under sin karriär gjorde Jonte intryck även på motståndarna. Göteborgare vill prata om matchen där han själv åkte ut på isen för att hämta sina utslagna tänder och fick stående ovationer av Frölundafansen. Och många som inte ens är hockeyintresserade har stannat till. Jontes upplevelser av och på isen berör, helt klart.

– Bokmässan har varit fantastisk, säger Jonte. Jag kan definitivt tänka mig att återvända ett annat år utan en egen bok i bagaget, det finns så otroligt mycket att se och det är spännande med ett område jag inte är så insatt i sedan tidigare. För första gången på flera år har jag köpt en bok, det blev Putins folk som både är aktuell och extra intressant för mig som spelat i KHL.

Seriernas Nobelpris Adamsonstatyetten delades ut till fransmännen Pierre Christin och Jean-Claude Mézières som ligger bakom den stilbildande science fiction-serien Linda och Valentin. Priset till svensk serieskapare gick till Daniel Ahlgren som fick motta priset från Svenska Serieakademins representanter Sture Hegerfors och Lasse Åberg.

Urhundenpriset till föregående års bästa seriealbum delades ut till reseskildringen Pyongyang av Guy Delisle som bästa översatta album, samt Nattbarn av debutanten Hanna Gustavsson som bästa svenska album.

Helgens höjdpunkt för undertecknad var ett 20 minuter kort och intensivt seminarium av Stina Lövenstam på ämnet grammatik. Lövenstam är den firade romanförfattaren som vrider och vänder på sina formuleringar tills de uppnår perfektion, men även jobbar som SFI-lärare och lär ut grunderna i svenska språket. Skratten duggade tätt i den fullsatta föreläsningssalen när hon gav sin humoristiska syn på vårt språks regler och system. När publiken efterfrågade hennes favoritverb svarade hon till alla närvarande norrlänningars stora jubel ”he” och höll ett passionerat anförande om detta mångsidiga verbs förtjänster. Kanske var detta startskottet för en språklig revolution? Alla närvarande lovade att kämpa för att föra ut ”he” även till rikssvenskan.

Andreas Eriksson

Här fanns även mängder av böcker skrivna av västerbottniska författare.

undefined
Populärt. Intervjun med Jonathan Hedström och Jonas Fahlman, som tillsammans skrivit boken om Jonte, fick mässbesökarna att stanna till.
undefined
Is från Arjeplog. Ett av mässans mer uppseendeväckande inslag var is hämtad direkt från glaciären Salajekna i Arjeplog. Naturskyddsföreningen stod bakom detta för att dra uppmärksamhet till klimatfrågan. Foto: Alexander Lagergren
undefined
Illustrationer. Västerbottensmontern är illustrerad av serietecknarna Annelie Furmark och Henri Gylander.
undefined
Känd sydafrikan. Desmund Tutu var på plats.
undefined
Många besökare. Årets upplaga av Bokmässan, som var den 30:e, lockade nästan 100 000 besökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!