Att inte kunna eller vilja äta allt

Boktips. Krönikören och bibliotekarien Johanna Renling tipsar om böcker som passar de med allergier eller specialkost.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Kultur och Nöje2015-09-02 19:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allergier och intolerans blir allt vanligare. Det kommer ut mängder av kokböcker varje år och allt fler riktar in sig på dieter eller specialkost. Man behöver inte vara intolerant eller allergisk för att välja bort vissa produkter utan för många handlar det om att vilja äta bättre och må bättre helt enkelt. Här kommer tre tips på bra receptböcker:

"Smarta sötsaker: utan socker, gluten och mjölk" av Ulrika Hoffer

Vi är många som inte vill avstå från sötsaker, jag speciellt! I denna bok finns massor av recept på sötsaker som är hälsosamma näringsbomber. Recepten är enkla utan krångliga ingredienslistor som det ofta är i liknande böcker. Boken innehåller också kapitel om vad socker, gluten och mjölk gör med kroppen och varför vi mår så bra av att avstå. Men vi vill ändå komma åt det där söta. Ta fram förklädet och ta en kaka till med gott samvete.

"Nytt bröd: baka gott utan gluten" av Jessica Frej och Maria Blohm

För de glutenintoleranta som tröttnat på att köpa hem färdigt bröd från frysdisken på affären kommer här en utomordentlig brödbok. Recepten är baserade på rena råvaror och inte färdiga mjölmixer. Det har kommit många alternativ till traditionellt mjöl på senare tid som öppnar upp nya smaker för glutenintoleranta eller andra nyfikna som vill utesluta en del gluten i sin kost. Testa att baka glutenfritt bröd som både smakar mycket och är hållbart.

"Mera vego: mat för hela familjen" av Sara Ask och Lisa Bjärbo

Många väljer att äta mindre kött idag. Men för en del är det svårt att veta vad man ska laga för något vegetariskt som alternativ. "Mera vego" innehåller mängder av recept som passar för hela familjen och är indelade efter tillagningstid. Snabbmat under veckan och lite lyxigare recept till helgen. En bok för nybörjaren som vill äta mindre kött eller den inbitna vegetarianen som börjar få slut på inspiration.

Johanna Renling