Ett granatäpple, som ser ut som en korsning mellan hjärta och hjärna inuti, utgör det vackra omslaget till Aris Fioretosroman "Mary" och har symbolisk betydelse. Romanen utspelas 1974 under den fascistiska regimens styre i Grekland, men kan läsas att handla om förtryck i allmänhet.
En ung student, Mary, blir tillfångatagen under ett studentuppror och förd till säkerhetstjänstens förhörslokaler och därefter till en karg och otillgänglig fängelseö i sällskap med en grupp kvinnor och ett barn. Med hårda förödmjukande metoder försöker militären förmå henne att uppge sitt och andras namn, men hon vägrar tala.
Marys pojkvän Dimos tillhör upprorets kärna och deras relation är ny. Hon är sluten och bär många hemligheter. "Jag tror att du är en granat av ofällda tårar", säger Dimos. Mary kommer från en familjs som arbetar för regimen och har en bror som flytt landet. Dimos vet inte om att hon är gravid, något som hon försöker dölja även för sina fångvaktare.
Romanen pendlar mellan livet på fängelseön och Marys tillbakablickar på sin uppväxt och relationen med Dimos. Den är otroligt välskriven och intressant även om handlingen är långsam. Aris Fioretos förmåga att gestalta Marys utsatthet, känslan i kroppen, smutsen, smärtan och oron för aprikosen som växer där inne är en prestation. Han lyckas även visa hur förtryckets mekanismer fungerar när orden blir sjuka och betydelser ändras.
Maria Eriksson