Landsbygd och glesbygd ligger mig varmt om hjärtat, och därför gläds jag åt att dessa delar av landet har fått mer positiv uppmärksamhet på sistone.
Projektet Unga på landsbygden använder konst för att utmana gamla föreställningar om vad livet utanför storstäderna innebär. Sju utvalda konstnärer från norr till söder har använt sig av olika konstarter för att bekämpa förutfattade meningar och skapa en ny bild av livet på landsbygden, framför allt för unga. Skellefteås Lo Lindström är en av konstnärerna som deltar i utställningen som nu är ute på turné, och besökte Rivhuset i Skellefteå 15-16 juli.
Norrans artikelserie om kultur utanför städerna är också en del i det som förhoppningsvis blir en liten våg av landsbygdsfokus i media.
Att förändra attityden både bland de som bor på landsbygden och övriga befolkningen är nödvändigt för att landsbygden ska ha en plats i framtiden. Det var inte länge sedan stora delar av Sverige dömdes ut som "skräpytor" som kommer att förfalla när storstädernas tillväxt suger åt sig befolkning och ekonomiska resurser. En sådan idé kan få fotfäste om man inte redan nu motverkar synen på landsbygden som skräpytor. Om det bara är storstäder som ses som värdefulla blir protesterna inte stora om man drar ner satsningar på infrastruktur, sjukvård och annan samhällsservice på landsbygden.
Konstprojekt är bara en pusselbit i den attitydförändring som krävs för att hela Sverige ska leva. Det handlar inte nödvändigtvis om att övertyga landsbygdens ungdomar att stanna, för det är inte dumt att befolkningen rör på sig och får nya intryck. Men de som vill stanna borde få förutsättningar till det och framför allt vore det bra om inflyttningen till landsbygden skulle öka.
Önskedrömmar kanske, men för att nå trädtopparna måste man som bekant sikta mot stjärnorna.
Andreas Eriksson