Göteborg dominerade inrikesnyheterna under den gångna helgen, men inte på det sätt som det vanligtvis brukar vara när Bokmässan arrangeras. Fokus har istället legat på demonstrerande nazister och allt det innebar för staden.
I bakgrunden har Bokmässan pågått ungefär som vanligt, medan demonstrationerna varit i strålkastarljuset. Men problemen för mässan började redan förra året när tidningen Nya Tider ville ha en monter och mässan ändrade sig flera gånger innan tidningen tilläts ställa ut – vilket den även fick göra i år. Författare, förlag och besökare valde då att bojkotta mässan, vilket ledde till att flera alternativa mässor arrangerades under samma helg.
Sedan tillkom den nu så välkända nazistdemonstrationen. Tid och plats var givetvis noga utvalt för att få mycket uppmärksamhet. Under lördagen spärrades delar av Göteborg av medan demonstrationerna pågick. När det var tumultartat på gatorna valde besökarna att stanna hemma. Det spreds rykten om att mässan skulle vara stängd och att man uppmanade folk att hålla sig borta, vilket var fel. Vi som var på där hörde istället överdrivna rykten om att det var farligt att lämna lokalerna. Inne på mässan var allt lugnt – för lugnt. Ett besökstapp på 35 procent jämfört med förra året gjorde att det var osannolikt glest på mässgolvet under lördagen.
2017 blev alltså ett svårt år för Bokmässan, och frågan är hur – och om – den ska kunna hämta sig. Det hänger dels på vilka val arrangörerna gör framöver, och om det kan hindra besökarna att gå vidare till alternativen. Och givetvis finns det samhällsfrågor att ta itu med som inte har kopplingar till Bokmässan – eller? Jag törs lova att mässans utställare och besökare nästan undantagslöst är motståndare till demonstranternas åsikter, och i förlängningen kan de drabbas hårt av konsekvenserna.
Andreas Eriksson