Andreas Eriksson: Clownen som grät – Jerry Lewis lämnar mytomspunnen film efter sig

Kultur och Nöje2017-08-22 19:42
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Komikern Jerry Lewis har gått bort, 91 år gammal. Idag kanske mest känd för att han gjorde originalet till "Den galna professorn" – som sedan spelades in i en ny version med Eddie Murphy i huvudrollen.

Åtminstone gissar jag att han är ganska bortglömd i Sverige, men han har faktiskt ett starkt band till Sverige.

På sjuttiotalet befann han sig i Stockholm för att spela in "The Day the Clown Cried", en film som skulle bli hans stora mästerverk och äntligen ge honom kritikernas erkännande och de stora priserna.

Men många var tveksamma redan på förhand på grund av handlingen: Lewis spelar en clown som används av nazisterna för att lugna ner och roa barn som är inspärrade i koncentrationslägret Auschwitz. En mörk och tragisk berättelse, helt olik de tramsiga komedier han var känd för.

Man kan väl säga att tanken var god – och 1997 lyckades Roberto Benigni vinna flera Oscars med filmen "Livet är underbart", som har en till stora delar liknande handling.

Men Lewis hade stora problem med produktionen av sin film. Den blev helt enkelt inte bra, och han vägrade visa den för allmänheten.

På så vis blev den en av de mest mytomspunna filmerna någonsin – trots att nästan ingen sett den, och alla verkar vara överens om att den är dålig. Svenskarna som var med i produktionen, bland andra skådespelaren Tomas Bolme, har intervjuats av filmvetare som försökt pussla ihop både problemen bakom kulisserna och handlingen framför kameran.

På nätet kan man numera se klipp från filmen, men de säger inte så mycket om hur helheten skulle ha blivit.

Innan han gick bort skänkte Jerry Lewis en kopia av filmen till USA:s kongressbibliotek, med förbehållet att den inte skulle få visas för någon på minst tio år. Förmodligen för att han visste att han den dagen skulle ha lämnat jordelivet och slippa skämmas.

Andreas Eriksson