Bibliotek har alltid legat mig varmt om hjärtat. Sedan barndomen har jag tillbringat mängder av tid med att gå igenom sortimentet på flera olika bibliotek, och upptäckt böcker jag aldrig skulle ha känt till annars.
Tydligen är jag inte ensam. Ny statistik visar att västerbottningar lånar mest i landet, i snitt 18,2 fysiska böcker per år och person. Långt över riksgenomsnittet på 7,5 och tvåan Kalmar län med 9,2. Ett fantastiskt resultat som säkerligen är tack vare hårt arbete av länets bibliotekarier.
Ibland hör jag att bibliotekens framtid ifrågasätts nu när "ingen läser böcker längre" på grund av konkurrens från andra media. Visst står biblioteken, liksom många andra, inför nya utmaningar i takt med att ny teknik utvecklas. Men bibliotekens uppdrag handlar inte om att förvara pappersböcker, utan att främja läsning, information och kultur. Det kommer de att fortsätta med även om det inte längre är på papper som läsning sprids. Dessutom har biblioteken alltid fått kämpa. Tro inte att det någonsin varit en enkel uppgift att intressera den svenska allmänheten för läsning och kultur!
Förra veckan var jag med och arrangerade en konferens för bibliotekarier som hölls på Nordsken. Konferensen handlade delvis om att med serier engagera främst yngre besökare. Men att nå unga läsare är bara ett delmål, huvudsyftet är ju att fler personer ska läsa överhuvudtaget. Och man är ju förhoppningsvis vuxen under längre tid än man är barn och ungdom, så det handlar om att ett bibliotek ska kunna tillhandahålla intressant läsning för alla åldrar.
Framtidens bibliotek kommer förmodligen inte att se ut som byabiblioteket i Risliden som jag växte upp med. Men jag hoppas att bibliotek alltid har en plats i samhället, för att locka till läsning och nya upptäckter precis som de har gjort för mig.
Andreas Eriksson