Agnés Ledigs ”Det vi inte visste var lycka” är på gränsen till banal – men ändå läsvärd

Agnés Ledig. Foto: Guillaume Mouchet

Agnés Ledig. Foto: Guillaume Mouchet

Foto: Foto: Guillaume Mouchet

Kultur och Nöje2015-12-15 14:15

Julie är 20 år, arbetar på en stormarknad i västra Frankrike. En dag tilltalas hon av en ovanligt vänlig kund som stoppar upp kassakön med en påse äpplen som han först inte vägt, därefter råkar väga som druvor. Denna vardagliga situation utvecklas till en bekantskap som kommer att i grunden förändra bådas respektive liv, samt flera andra personers, närstående såväl som tidigare fullkomligt obekanta.

Agnès Ledig heter författaren. Hon är barnmorska till yrket, vilket faktiskt också avspeglar sig på ett alldeles specifikt sätt i boken. "Det vi inte visste var lycka" är hennes andra roman. Att värdera den blir närmast en variant på att ta ställning till om glaset är halvtomt eller halvfullt.

Det är enkelt att klaga.

Handlingen kan tyckas sockersöt på gränsen till det banala, flertalet viktiga gestalter medkännande på randen till det overkliga. Mängden aforismer och liknelser ger efterhand närmast andtäppa. Samtidigt är det en roman med ett välgörande ljust anslag och en hel del inbyggd livsvisdom.

Jag tror att jag väljer den mer positiva känslan. Det enda som stör mera varaktigt är att dramaturgin är så pass avhängigt en av huvudfigurernas omåttligt goda privatekonomi. Men Agnés Ledig får i mina ögon gärna översättas på nytt om hon fortsätter att skriva.

Stefan Holmberg

undefined
undefined
Agnés Ledig. Foto: Guillaume Mouchet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!