Festivalen pågår under hela sommaren. Under juni, juli och augusti ska stan gestaltas med 30-talet konstverk. En del stora, som muralmålningen mot Kanalgatan på 300 kvadratmeter. En del små, som de femton miniatyrkonstverk som är tolkningar av Torgny Lindgrens författarskap. Målet med festivalen är bland annat att lyckas integrera mer konst i det offentliga rummet och skapa platsutveckling – bland annat för att förvandla centrum till en trevligare plats att verka och vara i för Skellefteborna.
– Det var kommunledningen som snappade upp konceptet Wallstreet som Nacka kommun har haft i tre år och nu hakar på det, säger Lena Forsberg, projektledare för festivalen i Skellefteå.
Hon berättar att kommunen avsatt totalt tre miljoner kronor till festivalen samtidigt som näringslivet och externa parter gått in med drygt två miljoner kronor. De största förändringarna sker på Trädgårdsgatan och Hörnellgatan som förvandlas till gator fyllda med konst. Bland annat ska tre containrar ställas ut med olika verk i.
– Konstnärer har fått skicka in önskningar om att delta i festivalen och intresset har varit väldigt stort. Inte minst från lokala och regionala förmågor som nu står för majoriteten av konstverken.
Jakob Uddeholt, enhetschef på Kultur- och konst inom Kultur- och fritidsförvaltningen, förklarar att konsten har genomgått bedömning av sakkunniga innan den ställs ut.
– Det har varit viktigt med den konstnärliga friheten, samtidigt som vi har haft ett konstråd beståendes av konstkonsulten Peter Lundström, Anna-Karin Larsson, konstintendent på Skellefteå kommun, Harriet Wistemar, Kommunarkitekt på Skellefteå kommun och Anna-Lena Lundmark, konstkonsulent på Skellefteå Museum, vilka säkerställt att kriterier uppfyllts, säger han.
Men det är inte bara inne i centrum som festivalen tar plats. Ett verk kommer även att ses nära Landskyrkan – konstverket heter "Glänta" och har formen av ett fyrtorn, ett landmärke att söka sig mot och ta fasta på.
– Det har varit en utmaning att få med näringsliv och externa parter att just nu kunna stoppa in pengar i projektet. Men Svenska kyrkan är en av dem som förstår konstens betydelse och ville visa på kraften i offentlig konst. Konsten är en mänsklig rättighet och bidrar till demokrati, mångfald och tillit. Genom Kyrkans bidrag skickas signaler om att vi i dessa tider behöver våga och visa på hopp, tillit och ljus. Fyrtornet blir ett landmärke för det, säger Lena Forsberg.
Nu, dagarna innan festivalen, är det mycket som ska hinna ställas i ordning. Jakob Uddeholt hyllar alla som medverkar, både personal, konstnärer, deltagande privata företag, kommunala bolag och aktörer från civilsamhället. Han förklarar att ledtiden från att ett arbete med att upprätta ett nytt konstverk påbörjas till att det avslutas normalt är lång, men att många anpassat sig till snäva tidsramar för att medverka i Wallstreet festival.
– Några av flera exempel på det är arbetet med muralmålningarna. De kan inte målas när det är för kallt eller blött ute. Med tanke på det klimat vi har här i norra Sverige har det därför varit begränsat med tid för att få allt på plats . Alla som jobbar med det här ska verkligen ha en stor eloge.
Det här händer:
1. AKAY OCH OLABO * Bubble Trouble Hörnellgatan 13-18
2. ALEKSANDRA PARANCHENKO DUO MED ANN-MARIE BÄCKSTRÖM Green Hope Trädgårdsgatan 7
3. ALEXANDRA BOMAN Homeward bound Trädgårdsgatan 7
4. ANDREAS KAUPPI Bandage Trädgårdsgatan 7
5. ANNA KRISTENSEN Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar Brännavägen 1
6. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar Busstationen, Vänthallen
7. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar Stationsgatan 18
8. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar Nordanå 12
9. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar Gradängen vid älven
10. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar Gradängen vid älven
11. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar Gradängen vid älven
12. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar Gradängen vid älven
13. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar E4:an cykelförråd /parkering
14. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar E4:an cykelförråd /parkering
15. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar Parkering Strandgatan, vid pumpstation 16. Till Dig – som spindeltrådar och änglavingar Nordanå 12
17. AV4: CAMILLA CASTER, IDA HANSSON, STINA LUNDIN OCH GUNILLA ÅSBERG Glänta Kyrkstadsvägen Bonnstan
18. CAROLA GRAHN ** Sieidivårri Trädgårdsgatan 22
19. CHRISTINA VÄSTERBO Patchwork Kanalgatan 15
20. EBBA BOHLIN Digitala drömmar-vitsippeblad Kanalgatan 45 B
21. GUSTAV ÖSTLUND Älg’n Roland Nygatan 24
22. JACOB DAHLGREN Early One Morning – Skellefteå Manhemsgatan 2
23. JOHAN LINDSTRÖM Ett ögonblick i mellanrummet Busskurer vid Södra Järnvägsgatan, Busstationen
24. JACOB DAHLGREN TILLSAMMANS MED NORHAMMARSKOLAN, EDELVIKS FHS OCH KULTURSKOLAN The Flag Project Skellefteå Trädgårdsgatan 7, luftrum
25. The Flag Project Skellefteå Torgets flaggstänger
26. MARC STRÖMBERG Watermelon Dino och Berry Dino Trädgårdsgatan 8
27. PÄR AXELSSON Öar Tjärvhovsgatan 13
28. SARA FORSSTRÖM GLIMT Viktoriabrons norra brofäste
29. SHIRLY HOLMBERG Kallsup Kanalgatan 43b
30. Korsdrag Trädgårdsgatan 6
31. Farled Viktoriagatan 2
Det här är Wallstreet:
- Ett globalt koncept för konstutställningar i stadsrum. I sommar arrangeras festivalen i tre kommuner i Sverige: Nacka, Varberg och Skellefteå.
- Festivalen arrangeras mellan den 1 juni och 30 augusti.
- Invigningen kommer att ske söndag den 1 juni klockan 13.00-14.00 på Trädgårdsgatan.
- De offentliga konstverken finansieras av Skellefteå kommun, men även bolag och andra organisationer är med och bidrar. En del av de nya konstverken kommer att bli permanenta i Skellefteå efter att festivalen är avslutad medan andra är på tillfälligt besök.
- Under festivalen finns uppemot 30 nya konstverk på plats, varav cirka hälften är miniatyrkonstverk.
- Anna-Karin Larsson, konstintendent på Skellefteå kommun, har tillsammans med sin kollega Peter Lundström fungerat som konstkonsult till de olika konstverken. Anna-Lena Lundmark och LisaLove Bäckman har jobbat med containerutställningen.
- Wallstreet festival har en konstsamrådsgrupp där personerna som nämns ovan ingår tillsammans med Harriet Wistemar, kommunarkitekt, och Linnea Roos projektadministratör, liksom Lena Forsberg som är projektledare.