Botemedel behövs för sommarens vårdkris –inte bandage

Återigen samma visa. Ännu en sommar närmar sig och vårdsektorn slår på stort och mutar trött vårdpersonal att senarelägga sina semestrar. Det måste finnas ett bättre alternativ.

Healthcare workers are expected to work harder and delay their vacations

Healthcare workers are expected to work harder and delay their vacations

Foto: DANIEL ROOS

Skellefteå2023-06-11 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför har alla regioner i norr svår brist på vård- och omsorgspersonal? Kunde man inte förutse detta? Som Norran ofta rapporterar tvingas både region och kommun erbjuda anställda stora extraersättningar för att lösa sommarbemanningspusslet. Allt för att hantera bristen på kvalificerad personal.

Hur mycket kommer det att kosta? Åtminstone 26 miljoner kronor, och det bara för kommunen. Det är en stor summa att betala ut varje år på grund av dålig planering. Även om en del myndighetspersoner hävdar att det här är ett nytt fenomen, så är det inte det. Det har pågått i flera år, åtminstone sedan 2016.

Hur kan så mycket pengar kastas bort varje år utan någon tanke på hur man ska fixa problemet?

Vi vet alla att norra delen av landet måste attrahera nya invånare. Och de norra kommunerna har arbetat hårt för att attrahera nya människor till regionen till yrken inom exempelvis teknik och tillverkning, där nya jobb inom grön omställning nu skapas.

Men Norrland behöver även sjuksköterskor, läkare, tandläkare och omsorgspersonal. Behovet av dessa kompetenser är redan kritiskt: exempelvis är 100 000 personer i norra Sverige på tandläkarnas väntelistor. Många får söka akut behandling i Finland.

Det är pinsamt, särskilt då området försöker sälja in sig hos utländska kandidater. Om man räknar med cirka 100 000 nya invånare närmaste decenniet, hur exakt ska vi ta hand om dessa nykomlingar, om vi inte ens kan ta hand om de som redan bor här?

Hindren för utländsk hälso- och sjukvårdspersonal (och andra professioner) är ökänt svåra att överbrygga i Sverige. Det är en av de få klagomål jag har när det gäller att bo här. Det är för mycket byråkrati och för lite kreativt tänkande. Det behöver bli lättare för nyinflyttade att hitta jobb i reglerade yrken såsom hälso- och sjukvård, särskilt i områden som Norrland, som kämpar för att klara välfärden.

Det är där man borde satsa alla dessa bortkastade pengar. Naturligtvis borde den befintliga personalen få bättre betalt och även få semester när resten av deras familjer är lediga, utan att känna skam eller bli mutade att inte ta ledigt. Men vi behöver även effektivisera legitimeringsprocessen för utländsk hälso- och sjukvårdspersonal och erbjuda dem högre löner också. 

Gör platsen välkomnande genom att underlätta för nyinflyttade att hitta jobb och betala en god lön. Är det en magisk formel, eller bara sunt förnuft?