Samtidigt som världens ledare förhandlar om hur mycket koldioxid varje land ska få släppa ut måste vi fundera över hur vi som svenskar hanterar klimatfrågan. Vi exporterar helt enkelt en del av problemet. Sverige står idag för endast två promille av de globala utsläppen av koldioxid men faktum är att en stor del av vår egen miljöbelastning överförts till andra länder.
Ifall ett land säljer för mer än det köper, till exempel Tyskland jämfört med Grekland, så minskar risken för åtstramningar eller utländska lån. Sverige har ett sådant exportöverskott, men det minskar för varje år och förra året landade exportöverskottet på endast 13 miljarder, att jämföra med 143 miljarder för tio år sedan.
Den minskade nettoexporten visar att tillverkningen av våra möbler, kläder, livsmedel, maskiner och andra prylar i ett kontinuerligt flöde flyttar till andra länder och effekten av detta är att Sverige för var dag som går köper för mer än vi säljer. För varje industri som lägger ned och för varje lantbruk som försvinner så minskar vår miljöpåverkan på hemmaplan men frågan är om inte en importerad biff från Argentina, en byxa från Pakistan, en leksak från Vietnam eller en bil från Japan påverkar den globala miljön mer än när produktionen fanns på hemmaplan. Den långsiktiga konsekvensen blir både ökad global miljöbelastning och ett minskat exportöverskott som i sin tur ligger bakom åtstramningarna inom skola, vård och omsorg. Att färre pruttande kossor i Sverige minskat våra inhemska utsläpp av metangas kan knappast ses som ett steg mot minskade globala utsläpp om köttet istället kommer från en ko i Argentina. Den skapar samma utsläpp av metangas men med tillägget att köttets långväga transport hem till oss dessutom påverkat miljön en ytterligare gång. Summan av kardemumman är att vi är på god väg att sluta exportera det som under de senaste hundra åren byggt grunden för vår svenska välfärd och stället börjat exporterat vår koldioxidbelastning. Vår bristande förmåga att skapa förutsättningar för konkurrenskraftiga företag är inte bara negativt för vår välfärd, det påverkar sannolikt även klimatet negativt. Det vi till exempel borde genomföra är en nationell kraftsamling kring industriell utveckling och export av miljöteknik och se till att Sverige blir världsledande på den utrustning och teknik som alla världens länder nu kommer att behöva när utsläppen ska minska.