Om hundra år

Foto: Foto: Pär Lärkeryd

Not Found2016-01-05 17:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

  Hur ser världen ut om hundra år? Den frågan kan tyckas avlägsen men vartannat barn som föds idag kommer troligen att leva då. Tekniken erbjuder nya möjligheter men riskerar att göra våra barn mer sårbara, om vi inte tar ansvar för att skapa rätt förutsättningar.

För tvåhundra år sedan var medellivslängden i Sverige 40 år. Hundra år senare var den 60 och idag är den 80 år. Det känns väl inte helt osannolikt att cancerns gåta får sin lösning och att många av de som föds idag får leva till dess de är hundra. Men år 2116 kommer att vara ett annat samhälle än idag. Mycket hinner hända på ett sekel.

År 1916 var T-Forden och vattenklosetten två nymodigheter som de flesta i Västerbotten bara sett på bild och det skulle dröja flera år innan Sveriges Radio började med sina sändningar. Kontrasten mot idag är nästan ofattbar. Vi rör oss över kontinenter, är ständigt uppkopplade via internet och har våra hem fyllda med högteknologiska apparater. Historien lär oss att det mest moderna idag kommer att upplevas som en T-Ford i framtiden. Nästa generation kommer att ha tillgång till saker vi inte ens kan föreställa oss. Samtidigt finns risken att vi bygger ett samhälle som blir mer sårbart.

Mänskligheten har aldrig kunnat leva längre tider i fred och sannolikt lär det även gälla kommande sekel. Förutom gamla tiders osämja mellan stater finns idag även hot från gränsöverskridande terrororganisationer. Oron i vår omvärld kan dessutom förväntas öka eftersom jorden befolkas av fyra gånger fler människor än för hundra år sedan. Många lever under mycket svåra levnadsförhållanden, vilket driver människor på flykt.

Vi kan inte veta vem som sitter på världsmakten om hundra år. Maktordningen förändras mer än man kan tro under ett sekel och det som är starkt idag kan se helt annorlunda ut imorgon. Se på stormakten Sovjet, som under förra seklet både hann uppstå och falla. Vem vet till exempel hur stabiliteten i mellanöstern förändras när de tidigare starka oljeländerna tappar ekonomisk makt.

Vi håller på att bygga ett känsligt samhälle. Det enklaste sättet att totalt förlama hela städer är att slå ut elektroniken eller elförsörjningen. Gammalt tillbaka kunde vi i orostider överleva på den egna jordplätten men nu när de flesta bor i städer så fryser eller svälter vi troligen ihjäl snabbare än för hundra år sedan. Vi får därför inte hamna i en elektronisk trygghetsbubbla och tro att världens oroligheter inte kan drabba oss i Sverige. Det ansvar vår generation måste ta – redan idag – är att skapa ett robust samhälle genom att inte fokusera allt till städerna, utan även bygga en levande landsbygd och en hög självförsörjningsgrad i hela landet.

Läs mer om