Karriärcoachens logg: del sju.
”Coaching betyder att frigöra en persons möjligheter att maximera sina prestationer. En coach är en förändringsmekaniker, han tar de kort du har och hjälper dig spela dem bättre” sa Joseph O'Connor.
Flera personer har frågat vad det egentligen innebär att jobba som coach. Eller karriärcoach, som då är mer inriktad på utveckling i arbetslivet. Kan coachen verkligen allt om alla branscher och yrken som han coachar människor i? Naturligtvis inte. Arbetsmarknaden är i ständig förändring och det är stört omöjligt att hålla sig ajour med alla nya titlar och arbetsbeskrivningar som dyker upp. Vem drömde till exempel om att bli Googlefotograf för tio år sedan?
Men precis som hos hockeycoachen ligger inte expertisen i att vara bättre än adepten på att utföra saker. Det handlar om att vara den som står vid sidan om för att se vad resultatet blir när du agerar som du gör. Coachen ser vad du gör, vad som händer när du gör det och är ditt bollplank för att bli bättre på vad du gör, precis som Joseph O'Connor uttrycker det.
Rollen kan också liknas vid en bibliotekaries. Bibliotekarien behöver inte ha läst alla böcker, men kan guida individen i att hitta informationen eftersom hon har hjälpt andra att göra det tidigare. Hon kan ställa kloka frågor och visa individen hur man kan ta reda på mer.
I grunden handlar all coachning om förändring. Att utifrån den situation du är i titta på dina möjligheter att göra mer av det du är bra på och tycker är roligt och hitta strategier för att nå dit du vill komma – ditt mål. För att lyckas åstadkomma förändring är det två delar som är extra viktiga. Det ena är att du verkligen är motiverad att jobba för att få till stånd den förändring du önskar ska ske. Det andra är att sätta ett tydligt mål med vad du vill och när det ska vara klart. För du vet: Att hoppas på att saker ska förändras, utan att själv börja med något nytt eller sluta med något man gör i dag, är definitionen av dumhet.
Stefan Berg
I grunden handlar all coachning om förändring.