Karriärcoachens logg: Del 80.
Jag har gjort slut med Facebook för att jag blivit fördummad, missunnsam och nedstämd. Fast i beroendet av att tro mig vilja veta vad alla gör just nu, bilda min uppfattning från rubriker eller endast använda musik som en ljudkuliss medan jag gör annat. Jag har känt mig ledsen och behövt göra något åt det.
Evidensbaserat är ett ord som dykt upp i min värld den senaste tiden. Det betyder att erfarenheter som inte går att leda i akademisk bevisning inte är riktiga. Jag tycker att man får knyta ihop punkterna själv ibland. Till exempel våra ungdomars användande av just sociala medier. Tänker jag tillbaka på mitt tonårsjag var gränsdragning inte en stark gren, snarare ett mål att tillintetgöra. Det vi vet nu är att under tonåren är det områdena i hjärnan som står för självreflektion som utvecklas. Därtill hör också utvecklingen av kommunikationen mellan de djupare strukturerna i hjärnan som styr över känslor, impulskontroll och motivation.
Dagdrömmeriet försvinner eftersom vi fyller vårt huvud med sånt självvalt brus.
Redan efter två timmars användande av sociala medier ökar risken för depression och efter fem timmar per dag ser man en högre självmordsfrekvens, enligt hjärnforskaren Sissela Nutley. Kanske vi föräldrar får sätta gränserna här?
Nu finns det ännu ingen evidensbaserad forskning att luta sig mot eftersom sociala medier är ett såpass nytt fenomen att längre studier inte hunnit göras. Men evidensbaserad forskning eller inte är det oroande att lägga så mycket tid på något som man vet kan öka risken för ångest och depression. Sömnbrist är också kopplat till depression och generationen som växt upp med en smartphone sover dokumenterat färre timmar än föregående generationer.
Det finns ingen viloplats för tankarna. Dagdrömmeriet försvinner eftersom vi fyller vårt huvud med sånt självvalt brus. Där inte fantasi finns föds heller inget nytt. Till exempel glödlampan var inte frukten av teknisk utveckling av stearinljuset.
Stefan Berg