Stefan Berg: ”Insett att jag inte kommer att oväxa i de snygga, men för små, kläderna”

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Livsstil & fritid2019-02-18 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Karriärcoachens logg: Del 82.

Downsiza. Minimalisera. Förenkla. Motrörelsen mot vår nutida konsumtion kommer i många former. En gemensam tanke är att skapa ett inre lugn med färre beslut och mer uppskattning för vad man har. Att leta ”sin” vinterjacka istället för ”någon” vinterjacka är värt att sträva efter. Äger jag en vinterjacka kommer jag att uppskatta den, vårda den och veta var jag har den. Man kan också tänka - hellre en vinterjacka jag älskar än tre, fyra som känns okej.

Tänk Spark of Joy - uttrycket som Netflix-succén och organisationsexperten Marie Kondo satt på var mans läppar. Tänk rensa bort istället för att hitta nya fiffiga förvaringar för prylarna du inte behöver. Och tänk framförallt själv och fundera varför du egentligen är intresserad av den där senaste inredningsprylen. Det är vi själva som matar beteendet och behovet av att visa upp både social och materiell status genom våra inlägg i sociala medier. Men även genom följande av så kallade influencers för framtidsspaningar och tipptopp-tips. Det är som att skönaste lunchmötet på bästa restaurangen inte ägt rum ifall man inte tackat finaste kamraten på Facebook.

”Det är som att skönaste lunchmötet på bästa restaurangen inte ägt rum ifall man inte tackat finaste kamraten på Facebook.”

Så, var ska man börja? Well, förutom att strypa källan till stressen och släcka ner de sociala medierna så lockar Projekt 33:3. 33 (eller färre) utvalda plagg som de enda som får användas de närmaste tre månaderna, tränings- och underkläder undantagna. När jag lyft ur alla kläder jag inte använt sista halvåret ur garderoben, slängt de blivande målartröjorna och insett att jag inte kommer att oväxa i de snygga, men för små, kläderna blir urvalet lättare. Paradoxalt har jag just tecknat ett rafflande och årslångt konsultuppdrag vars natur stundom kommer kräva ytterst businessinriktad dresscode. Det här blir intressant.

Stefan Berg