Karriärcoachens logg: Del 65
Det finns två chefer som i oss som hjälper till att fatta beslut.
Den första är ständigt påkopplad och bossar över enklare vardagsbeslut och svarar på frågor som om man vill ha en kopp kaffe eller tar oss tryggt fram på den kända vägen mellan hemmet och jobbet
Det andra vaknar till då det krävs djupare analyser i ett beslut och överväger noggrant för- och nackdelar så det blir rätt tänkt över tid. Dilemmat är att den mer eftertänkte är en synnerligen lat rackare som sällan bryr sig ifall det inte börjar gå käpprätt åt pipsvängen.
Under en dag fattar vi upp till 10 000 beslut i en mix från näst intill betydelselösa till i vissa fall direkt avgörande.
De som forskar i frågan säger att ungefär fem till tio procent av dessa beslut är rationella och genomtänkta, resten är intuitiva och känslomässiga.
Den ständigt påkopplade beslutsfattaren, som går på ren intuition, fattar snabba beslut beroende på hur man upplevt liknande situationer tidigare och vad som känns bäst att göra.
Denne är i den så kallade komfortzonen. Ser till att vi har det bekvämt. Och det är ju rätt skönt att det känns bra men det betyder också att vi sällan självmant utmanar oss att göra något annorlunda.
Vi hittar anledningar att inte göra vissa saker för att vi intalar oss att de nog inte är så viktiga att göra. Ett sätt att bli medveten om detta förhållande mellan våra inre chefer är att ställa frågor.
Om du till exempel tycker att nätverksträffar är betydelselösa och att mingla på konferenser känns oviktigt så du hoppar över sådant, kan du fråga dig själv:
Om du inte känt olust inför dessa tillställningar - hade du då gått? Kan det påverka din karriär positivt att aktivt delta när sådana tillfällen ges?
Då väcker du den slumrande pragmatikern, kanske tar steget ur komfortzonen och hittar anledningar att prova något nytt.
Stefan Berg
Tio procent besluten är genomtänkta, resten är känslomässiga.