"90 watt, muttrarmaken, "det borde vara fler. Mer stret i ållan, då skulle det nog gå fortare".
Till och med när det ska jobbas med moderna grejer med sladd tittar bondskan fram. Stret betyder elektricitet.
Vilket fantastiskt äppelår det blev. Frukterna började ramla ner redan i början av augusti, frysen proppades med mosburkar. När den allra sista kubikcentimetern var utnyttjad började vi fråga runt: Hade någon en ålla att låna ut?
Möttes av idel oförstående blickar, tills det gick upp ett ljus: Jahaa ... en svamp- och frukttork: "En så´n har ju jag."
Sprillans oanvänd var den också, men i sann delningsekonomisk anda fick vi ända ha hand om den några dar.
"Spännande", sa ägaren.
Överlämnad i våraoerfarna händer skulle nu denna grej ut på sin jungfrutorkning. Förväntningarna var uppskruvade på max, för vad ska man annars tro? Elektriskt = snabbt. Varför skulle torken annars ha uppfunnits?
Laddade apparaten med tunt, tunt skurna äppelskivor och tryckte in kontakten.
Och tiden den led. Den ena timmen avlöste den andra i allt långsammare takt, ty intet är som väntans tider när man vill ha nå´t gott.
För att göra enlång torka kort: För riktigt bra resultat krävdes minst 12 timmar i en värme som möjligen kan ha överstigit 50 celsius med några enstaka grader, men inte mycket mer.
I bruksanvisningen varnas det upprepade gånger för heta ytor och brännskaderisk.
Trams!
Den lånade ållan var av en sort med värmeelement i botten och den värme som alstrades höll sig längs kanten, i mitten var det påfallande ljumt. Men den varma äppeldoften som steg upp genom ventilationshålen ... Åh!... Berusande!
"Det går fortareom torken har fläkt", påpekade en sakkunnig.
Så är det tydligen om man ska tro tidningen Råd & Rön som i sitt senaste ållatest konstaterade att det är en tork med fläkt som torkar äpple snabbast, på bara sex timmar. Torken som blev bäst i test, alla kategorier, behöver ha nio timmar på sig.
Äppelskivor som torkats på plåt i 75 grader i ugnen uppnådde den eftersträvade läderartade konsistensen efter bara fem timmar.
Ugnen är snabbast, men mängden torkad frukt per torkomgång är mindre. Det ryms betydligt mer i en ålla, som lika gärna kan stavas med "o". Det har Svenska akademien ingenting emot.
Överlämnad i våra oerfarna händer skulle nu denna grej ut på sin jungfrutorkning.