I Raggsjö, Norsjö kommun, kom en liten gosse till världen för länge sedan som gavs namnet Torgny. Att han en dag skulle sitta bland ”de aderton” i Svenska Akademin, det föresvävade nog aldrig den lilla parveln där han satt hemma på sofflocket i Raggsjö och lät tankarna flyga iväg.
Torgny Lindgren kom att växa upp och bli en magiker i det skrivna ordets tjänst. En finurlig bärare av den långa berättartradition som finns här i Västerbotten. Vem hade inte velat vara en del av Torgnys tankegångar när han bestämde sig för att skriva en hel roman om lungsot och döden, förklädd i en berättelse kring en förrymd nazist, en ung förskolelärare, västerbottnisk landsbygd och jakten på den perfekta pölsan?
Pölsan, denna Västerbottniska paradrätt som vissa konservtillverkare lyckats hålla nere i fördärvet.
Pölsan, denna Västerbottniska paradrätt som vissa konservtillverkare lyckats hålla nere i fördärvet. Till skillnad mot Torgnys karaktärer så vet jag att den bästa pölsan inte alls kokades på lungsot av Ellen i Lillsjöliden. Enligt mitt förmenande så kokades den på älgbringa och fläsklägg av Siv Karlsson i Bastuträsk, men jag kan vara partisk.
Det plingar till i min telefon, det är sambons svåger som kommer med en idé: ”I morgon är det Torgnys namnsdag. Kan inte du sätta ihop något kul på sociala media kring Torgny och pölsa som vi kan sprida? En Pölsans dag?”
Pölsans dag? Kanelbullens dag har man hört talas om, men Pölsans dag och på Torgnys namnsdag? Vilken genial idé. Tyckte han själv om pölsa? Absolut, och han påstod i en intervju att pölsans dåliga rykte började samtidigt som motboken. Att pölsan då förpassades ner till en sörja med ett enda syfte, en billig rätt att beställas in för att kunna förtära alkohol. Den hade inga likheter med den pölsa som kokades hemma i Raggsjö.
Men hur går man då tillväga om man vill att den 26 februari, Torgnys namnsdag, ska bli Pölsans Dag?
Mikael Karlsson