Supervalår och högtid att tänka igenom sina ståndpunkter. Född i en gruvarbetarfamilj i Malmberget fick jag mina grundvärderingar med modersmjölken, men röstningsalternativen i de fyra valen är ändå många.
Jag har länge haft ett starkt nyhetsbehov och är vad man kallar en radiot som även finner nöje i att följa valrörelserna. Undrar därför varför EU-valet känns både perifert och svåröverskådligt. Det geografiska avståndet och politikernas oförmåga att föra ut ett positivt budskap har säkert betydelse. Bland svårigheterna att enas är flytten av parlamentet varje månad mellan Bryssel och Strasbourg. Här använder man, av prestigeskäl, minst två miljarder årligen till ett ändamål utan mening och enbart till skada för miljön.
Stark kritik riktasockså mot EU:s nya klimatsatsning då målen för minskade utsläpp är för lågt satta. Dessutom saknas tvingande regler för utbyggnaden av förnybar energi. EU var från början ett fredsprojekt, men expansionen österut har snarare lett till ökade spänningar mellan blocken. Min undran är också om en EU-koloss på lerfötter kan komma på fastare mark genom att växa ytterligare. Övergången till den gemensamma Euron för 18 länder liknar i dagsläget mest en överlastad gummibåt i sjönöd.
Schengenavtalet har kallats Fort Europa och innebär en ökad yttre gränsövervakning. Allt för att skydda oss från tredjelandsmedborgare.
De nationalistiska krafternai Europa växer och historien förskräcker. Parlamentet består av 766 platser varav Sverige får rösta fram 20 ledamöter. Trots min kritiska EU-inställning kommer jag att rösta, i hopp om att parlamentet ska bli en rasistisk motkraft. Undrar hur mina 39 999 999 medsystrar och medbröder i det gigantiska EU-kollektivet tänker?
Svaret får vi den 25 maj.
Christina Ohlsson
Röstningsalternativen i de fyra valen är ändå många.