Hur ser egentligen en hjälte ut? Måste hjältemod alltid innehålla någon typ av mod eller kan en människa som gör goda gärningar, helt utan egen vinning, betraktas som en hjälte? Vi borde till och med bredda betydelsen av mod och betrakta egenskapen att kliva ur sin egobubbla som något modigt, att under ett ögonblick våga skita i våra egna anspråk till förmån för andras behov. I dessa tider när vi ska förverkliga oss själva, ta eget ansvar för både det ena och det andra behövs även någon form av motpol. Jag menar inte att eget ansvar är något dåligt, men när allt fler bara tänker på sig själva behövs människorna som bryter mot detta mönster. Vi behöver alla släppa fram vår medmänsklighet, och just i en osjälvisk handling kan vi skönja embryot till hjältemod.
Just nu pågår omröstningen om vem som ska bli det gångna årets Norranhjälte. Ett finalistpar har gjort en insats med stort mod och beslutsamt agerande medan andra har satsat mycket tid och stort engagemang i sina gärningar. Trots olikheterna så har finalisterna det gemensamt att de gjort något gott för sina medmänniskor, helt utan egen vinning.
Hans Brännström och Jörgen Dahlqvist räddade livet på Lars Erik Nilsson när han sögs ner genom dammlyckorna i Bergsbydammen. De båda livräddarna var inte bara modiga utan även väldigt handlingskraftiga – klassiska hjältar skulle jag vilja säga.
Efter att ha varit polis i stora delar av sitt liv bestämde sig Allan Lundgren sig för att starta Brottsofferjouren i Skellefteå. Det är nu 25 år sedan och Allan är i dag 92 år, men några planer på att trappa ner har han inte – en vardagshjälte som jobbar i det tysta.
Evy Andersson i Lövånger har svårt att bara vara passiv, utan vill gärna vara med och hjälpa till. Hon arbetar målmedvetet med att få Lövångersbygden att utvecklas – en hjälte och eldsjäl som inte räds hårt arbete.
Norran Hjältar har lyckats fånga tre typer av hjältar som nu får den uppmärksamhet som de förtjänar, men de är inte ensamma om att göra gott. Titta dig runt, i familjen, på din arbetsplats eller i din omgivning – det kryllar av hjältar. Mamman och pappan som försöker få familjepusslet att gå ihop, arbetskamraten som i alla lägen uppmuntrar sina arbetskamrater och skapar positiv stämning eller människorna som jobbar i det dolda och får föreningsverksamhet i bygden att fungera. Det kan också vara små saker som gör skillnad, ett leende från en medmänniska eller att någon tar sig tid att hålla upp dörren för någon annan.
Vi borde alla vara lite djärva och kliva ut ur egobubblan för en liten stund. Tillsammans skapar vi ett medmänskligare samhälle. Dessutom: låt oss strunta i ”jantelagen” och hylla våra vardagshjältar, för det är de värda.