I somras publicerade SCB statistik som visade att trots kvinnor har högre utbildningsnivå än män är deras lönekuvert tunnare. Detta beror på att de lågavlönade yrkena ofta är kvinnodominerade. Tyvärr visar rapporten också att ju fler kvinnor som finns inom ett yrke desto lägre blir lönen. 2016 publicerade SCB statistik på att andelen kvinnor som hade någon form av chefsposition i Skellefteå kommun var 38 procent medan 62 procent var män.
Även i universitetsvärlden finns det skillnader, exempelvis är 66 procent av de sökande till universitet kvinnor. Men efter erlagd doktorsexamen är det vanligare att män blir professorer än kvinnor. Inom vissa områden håller vården en sämre kvalitet för kvinnor än för män, till exempel inom hjärtsjukvården där man traditionellt utgår från en manlig norm. När det kommer till jämlik vård finns det givetvis skillnader åt det andra hållet också, exempelvis hävdar forskning att män underdiagnostiseras med depression. Hur det ser ut inom sportens värld måste få bli en egen diskussion.Men om vi säger såhär; det var inte före 2017 som den första kvinnliga domaren introducerades för Bundesliga-tittarna. 2017, inte 1917.
”Jag hoppas de kommer växa upp i ett samhälle där det inte finns någon skillnad mellan män och kvinnor.”
När jag samtalar med mina vänner som fått barn upplever både kvinnor och män att det finns stora skillnader på hur deras föräldraskap blir uppmärksammat av omgivningen. Är papporna föräldralediga beskrivs de som engagerade pappor medan man tar för givet att mamman ska vara föräldraledig. Jag upplever att av mina vänner som har barn är det fler kvinnliga vänner än manliga vänner som upplever dåligt samvete, att de känner sig som dåliga mammor som har barnen på dagis eller om de måste ringa efter barnvakt när de vill jobba över.
Det födds ungefär 56 000 flickor varje år i Sverige. Jag hoppas de kommer växa upp i ett samhälle där det inte finns någon skillnad mellan män och kvinnor, att dagens skillnader kommer att vara ett minne blott när de är vuxna. Missförstå mig rätt det har hänt mycket genom tiderna, men vi kvinnor ska inte bara se tillbaka och vara tacksamma. Vi alla, kvinna som man, måste se framåt och kräva att dagens skillnader utjämnas.
Alexandra Andersson