Frågan ställs så att jag inte kan ge ett vettigt svar

Livsstil & fritid2016-05-06 06:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad tycker du om ditt besök hos oss? Mycket nöjd, nöjd, missnöjd eller mycket missnöjd?

Många av oss blir ombedda att ge den här typen av feedback efter besök på olika service inrättningar. En bra värdemätare på hur du upplevde ett bemötande.

Men vi möter också samma typ av upplägg i så kallade medarbetar undersökningar. Vi ombeds svara på korta påståenden kring vår arbetsmiljö och stressfaktorer. Men i de fasta frågorna och svaren finns kanske inte alls det vi egentligen känner och upplever. Vad gör man då?

Många av de åtgärder och satsningar som idag styr våra arbetsgivare eller samhällsfunktioner baseras ofta på den här typen av undersökningar. Nackdelen? Det är ganska lätt att styra frågorna till de svar man önskar. Man stryper bara frågorna till korta påståenden, ger den svarande redan ifyllda svarsalternativ utan möjlighet att utveckla sitt svar.

Och även om man vill veta så kommer svaren helt utan nyanser och risken för feltolkning måste vara stor. Kanske är det därför en kommun kan säga att flertalet äldre är nöjda över den mat som serveras, trots att det vidbrända fläsket onekligen ligger där på tallriken.

”Har du någon gång känt dig kränkt av dina föräldrar? Ja eller nej?”

Undrar du var frågan kommer ifrån? Jo, det finns underlag, framtagna av ”världskända” psykologer som ingen hört talas om. Med hundratals högst personliga frågor och mystiska kalkylmodeller påstår man sig kunna utläsa din personliga karaktär. Dessa används ofta vid nyanställningar till nyckelpositioner och utgör en förvånande stor del i bedömningen om hur vida du är lämplig eller ej.

Svarar du inte, utan istället undrar över frågornas relevans, så kommer genast misstanken om att du har något att dölja.

Var tog det personliga mötet och verkliga intresset för våra medmänniskor vägen?

Mikael Karlsson

Har du någon gång känt dig kränkt av dina föräldrar? Ja eller nej?