En hyllning till ikonerna

Foto: JESSICA GOW / TT

Livsstil & fritid2018-12-19 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har stundvis svårigheter med att ta itu med viktiga saker jag egentligen borde göra, jag skjuter upp dem. Det finns ingen annan än mig själv att beskylla för denna olägenhet. Men istället för att skriva ett gnällig krönika om min egna oförmåga att agera, tänkte jag istället dela med mig av en hyllning till två historiskt sett ikoniska prokrastinatörer, som båda bidragit till begreppets ofantliga arv.

Sankt Augustinus - den antike teologen och filosofen - kom att skipa både västerländsk kristendom och filosofi, och är känd för att ha skjutit upp sin egen omvändelse till kristendom. I ungdomen levde han ett liv av promiskuitet och hedonism, där han ryktades om att vara en riktig kvinnotjusare. Det var inte förrän senare i hans liv som han lyckades hitta till sin kristna tro och börja predika och skriva filosofiska texter. Under sin tid som fullfjädrad hedonist yttrade han följande bön som skulle komma att bli känd: ”Gud, snälla ge mig kyskhet och avhållsamhet, men inte riktigt än.”

I ungdomen levde han ett liv av promiskuitet och hedonism.

Den andra ökända prokrastinatören är en personlig favorit; journalisten, författaren och fadern till gonzojournalistiken, Hunter S. Thompson. Han påbörjade sitt kändisskap efter att ha publicerat artikeln ”The Kentucky Derby Is Decadent and Depraved”, vilken har en väldigt intressant historia. Det var nämligen så att när deadline var kommen och gången så fanns fortfarande ingen färdig artikel att visa upp. Förlagets kurir dök oannonserat upp på Thompsons hotell och vägrade lämna stället tomhänt. Gripen av panik så började han slita sidor ur sitt anteckningsblock på måfå och sedan numrera dem. Han var övertygad om att detta var slutet på hans nystartade karriär. Men som av ett mirakel hyllades artikeln till skyarna, vann massvis med priser och kom att ses som startskottet på den populära genren gonzojournalistik. Karriären som följde är sannerligen något för historieböckerna.

William Johansson