Egentligen vet jag redan svaret på min fråga innan jag ens gluttat under locket. Men kanske har småtomtarna i källaren redan gjort jobbet åt mig? Men icke, frysboxen är fortfarande lika full av is och nu måste den bara avfrostas. Men visst är det märkligt vad som samlas i en frysbox? Små paket märkta ”svarta vinbär 1997” eller påsar med lussebullar från förra julen. Tänk vilket arbete man har lagt ner på att baka och rensa bär och så ligger det bara här år efter år. Nu ska dessutom årets skörd av bär ner i frysen och älgjakten har redan dragit igång.
I frysen hittar jag också andra läckerheter som aldrig blivit tillagade, ett par orrar och en hare. Men anledningen till att frysboxen inte blivit avfrostad på många år ligger där nere på botten, under allt annat. Något som jag helst skulle vilja slippa se.
Nej, det är inte grannens överkörda katt. Det är inte heller några fridlysta rovfåglar eller andra olagligheter. Det som ligger i stora påsar på frysens botten är minst 30 kilo köttben från älg. Det är älgbringa, rygg- och halsbitar, resultatet från många års jagande.
Det är helt nyligen som jag lärt mig både koka älgpölsa och stånka korv, men köttberget nere på frysens botten är så stort att det känns helt övermäktigt, det skulle ta mig veckor bakom kastruller att hinna ikapp. Köttsoppa är naturligtvis en enkel utväg. Men om allt detta kött skall omvandlas till köttsoppa så måste jag nog sätta upp ett tillfälligt soppkök nere på torget annars blir frysen lika full igen.
Jag stänger locket på frysen och går upp och tar mig en kaffekopp. Finns det inget annat sätt att snabbt tömma och omvandla kötthögen i frysen till bra mat? Så kära läsare, trots mina 53 år så ringer jag den enda person som jag kan tänka mig skulle kunna lösa mitt problem.
– Hej, mamma …
Mikael Karlsson
Det som ligger i stora påsar på frysens botten är minst 30 kilo köttben från älg.