Fake news. Det nya uttrycket som nämnts så många gånger att vi tror att Donald Trump skaffat sig monopol på det. Det har han inte.
Jag har en vän i Tasmanien. Du vet, den där ön som ligger söder om Australien, och således så långt från Sverige som man kan tänkas komma.
Vi för datoriserad konversation några gånger i veckan, och det handlar ganska ofta om vädret. Vi jämför och beklagar oss, eller småskryter – vilket som.
Hans ö är ganska stor, och innehåller alla slags väderleksförhållanden. Medan det i trakterna där han bor är trettio plusgrader kan det vara minusgrader i bergstrakterna. Vilket hände för några dagar sedan. På nätet kunde man läsa varningar, några centimeter snö skulle kanske komma att drabba vägtrafikanterna.
Jag skickade förstås en bild från min snöinbäddade verklighet. Som jämförande kontrast förstås, och för att spänna musklerna. Några centimeter snö, vad är det att komma med?
Så händer detta på hans Facebooksida: Hans vänner ser min bild och börjar skicka den vidare, snabbt som en skogsbrand löper den runt den tasmanska kusten, tar en liten tur över till Australien och vidare, vidare.
Alla tror nu att bilden är tagen på Tasmanien.
Och det blir ett väldigt ståhej.
Min vän bara sitter där framför sin dator med armarna i kors och ler och iakttar hur löpelden sprider sig och hur upprördhetens gränser tycks omöjliga att hejda. Man talar om klimathot och miljöförstöring.
Stopp tar det när Australienska vädermyndigheten går in på den sida där allting började, alltså min väns, och frågar var bilden är tagen och nu svarar han förstås sanningsenligt: Sverige.
Rentjärnberg tycker jag att han skulle ha sagt, fast det hör väl inte riktigt till saken.
Och här satt jag, mitt i snödrivan och visste inget om vad jag ställt till med.
Jag hade orsakat ett äkta fall av fake news.
Britta Stenberg
Några få centimeter snö, vad är det att komma med?