Baronen vänder sig i sin grav

David Ekström undrar hur IOK och Fifa klarar sig undan.

Livsstil & fritid2014-05-05 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland kan jag verkligen inte förstå vad som händer i världen och det gör mig orolig.

Hur tänker de styrande i internationella olympiska kommittén, eller internationella fotbollförbundet?

Hur kan man placera OS i Ryssland 2014, Kina 2008 och Brasilien 2016. Eller VM i fotboll i Sydafrika 2010, Qatar 2022, Brasilien (igen) 2014, Ryssland (igen) 2018.

Länder där mänskliga rättigheter bara finns på papper, och knappt där. Där arbetare dör eller blir torterade när de bygger upp arenorna, eller där man inte får älska den man älskar. För att nämna några exempel på dumheter. I en värld där allt fler människor bryr sig om just dessa frågor så väljer man att helt enkelt ta på sig skygglapparna och hörselkåporna med störande ljud för att inte kunna se och lyssna. Och man kommer undan med det. Sinnessjukt.

Den internationella olympiska kommitténs motto är Citius, Altius, Fortius, eller snabbare, högre, starkare för oss som inte kan latin. Det borde vara pecuniam, stupor, et bellum, eller pengar, dumhet, krig.

En gång i tiden fanns det en vis man. En fransk baron som hette Pierre de Coubertin. För er som inte vet vem det är så är det mannen som skapade de "moderna" olympiska spelen. Nu snackar vi 1890-tal.

Denne Pierre skapade alltså OS för att betydelsen av internationella idrottstävlingar skulle hindra stridigheter mellan nationerna och skapa fred. Och tanken var naturligtvis god.

Men denne franske baron vänder sig förmodligen i sin grav varje dag. Han vilar väl ungefär lika bra som man gjort när man ätit stark indisk mat vid 01.30 i en engelsk industristad för att sedan gå och lägga sig en halvtimme efteråt. Testa så förstår ni.

De spel som han skapade, kallade de moderna olympiska spelen, är fortfarande moderna. För de olympiska spel och fotbolls-VM som vi nu får vara med om liknar faktiskt med de antika spelen i Grekland. Även där så handlade det om krig och död. Mer än om idrotten själv. Eller förresten. Det var nog mer om idrott då också.

Där man inte får älska den man älskar.