Att vara ny på en arbetsplats är inte helt enkelt.
Man måste vara på sin vakt, inte slänga sig över arbetet för snabbt så man upplevs för ambitiös. Att vara för ambitiös kan upplevas som ett hot.
Hemska tanke, om du får för dig att göra dina arbetsuppgifter på ett lite mer nytänkande sätt, då kommer du få höra: ”Bra tänkt, men så gör vi inte här. Och på frågan varför, får du inget bra svar. Du ska veta min plats och inte ta för stor plats i teamet. Och man måste hålla med de andra som jobbat där längre.
Så ska det inte vara. Man ska våga ta plats från första dagen. Våga säga vad man tycker och tänker fast man inte jobbat i 30 år.
Nya åsikter och att se problem ur en ny infallsvinkel borde uppskattas mer. Att man fortfarande 2017 beter sig på det sättet trodde jag inte.
Sedan kan man spekulera över varför det är så. Är man rädd för att nyutbildade med nya tankar ska ta över? Kommer det nya skapa mer arbete?
Jag vet faktiskt inte varför man gör som man gör. Om det är vanligare på mansdominerade arbetsplatser eller kvinnodominerande arbetsplatser vet jag inte. Men att det förekommer vet jag.
Tydligast har jag upplevt detta när jag jobbat på bidrags- eller skattefinansierade arbetsplatser som exempelvis sjukvården.
Att man inte där uppskattar engagemang, nya idéer och förändring mer än man gör är skrämmande. Nu ska jag givetvis inte dra alla arbetsplatser över en kam.
Att det ser ut såhär, att man blir både ifrågasatt och utsatt för att ens nytänkande och engagemang ses som en nackdel gjorde att jag 2016 tog beslutet att bli egen företagare. Att på några procent av min arbetstid jobba med nya idéer är fantastiskt.
Men jag måste också ha ett annat jobb vid sidan av företaget.
Tyvärr söker jag fortfarande efter den arbetsplats där man tror att förnyelse förgyller.
Alexandra Andersson
Bra tänkt, men så gör vi inte här. Och på frågan varför, får du inget bra svar.