På en soptipp i Filippinerna står en flicka med trasig och smutsig klänning. Den vänlige tv-reportern frågar henne vad hon ska bli. ”Läkare”, viskar hon blygt Reporterns dåliga samvete slår till och han vänder sig bort och torkar en tår.
I hennes drömmar är allt möjligt, utan att vara det. Hon känner visst ingen stress ens. I reporterns eget Sverige är det nästan en merit att vara stressad. Det antyder en kapacitet, som få har. Och en viktig position i samhället.
Men man får aldrig riskera att bli stressad i förväg, innan man blir så viktig som man sedan blir. Om man alltså minskar på elevernas stress kommer de automatiskt att lära sig mer, trots att alla obarmhärtiga undersökningar visar på raka motsatsen. ”Mindre stress för eleverna då läxorna slopades”, basunerade Norran ut på förstasidan utan att ens snudda vid eventuella följder för studieresultatet.
Den stress man undgår genom att ”slippa” viktiga moment i sin undervisning framställs i Sverige som en pedagogisk finess. Barnens föräldrar, själva en gång läxläsare, var tyvärr grundlurade under sin skolgång. De ansträngde sig helt enkelt i onödan! Det de lärde sig genom att läsa läxor skulle de egentligen lärt sig bättre genom att låta bli. Åtminstone fram till studenten. Sedan under läkarutbildningen kan man, om det inte upplevs som alltför stressande, läsa några rader, om det inte inkräktar alltför mycket på fritiden, förstås ...
Vi vuxna, som förutsätts veta ett och annat som våra barn inte vet, borde åtminstone våga antyda för våra barn att vi inte skulle uppnått just någonting här i livet genom att vila oss i form. De läxor som aldrig blev lästa blev aldrig lästa — oavsett om man själv ”inte hade tid” eller att någon lärare av dunkla pedagogiska skäl eller ren snällhet aldrig gav dem och alltså aldrig förhörde dem heller.
Alla vuxna som arbetar känner sig stressade och trötta ibland. Det hör liksom till. Att helt enkelt sluta arbeta för att få tid till annat är inget alternativ för de flesta av oss. Det borde det inte vara för våra barn eller elever heller.
Läxläsare