Den 11 november 2018 genomfördes i riksdagen en omröstning gällande det omstridda förslaget, ”Långsiktig finansiering och stärkt oberoende för public service” som på torr kanslisvenska kallas” Kulturutskottets betänkande 2018/19:KrU2”.
Förslaget antogs av riksdagen och konsekvensen blir att public service från och med den 1 januari 2019 kommer att finansieras via en ny skatt.
Istället för att man hittills gjort, betalar in en avgift per hushåll, så kommer var och en som uppnått 18 års ålder, att tvingas att betala in avgiften.
Enligt min uppfattning så har man ifrån lagstiftaren och public service, alltså Sveriges radio och tv, ej uppvisat något som helst intresse för att diskutera denna fråga sakligt och öppet, förrän efter själva omröstningen var genomförd.
Detta är i sig är oerhört beklagligt samtidigt som det visar på ett snedvridet förtroende gentemot dess tittare och lyssnare.
Av någon anledning så ansåg från Sveriges television att det inte var relevant att diskutera sakfrågan i debattprogrammet Opinion Live förrän den 29 november, fastän det redan var bestämt att radio- och tv-avgiften skulle upphöra och ersättas av den nya public service-avgiften.
Så min fråga ä , vem är public service är till för, medborgarna eller de anställda inom public service?
Personligen är jag helt och hållet övertygad om att man ifrån allmänhetens håll, hellre hade uppskattat ifall lagstiftaren och ytterligare aktörer inom media på förhand tagit sig tid och involverat vanliga människor istället för att helt sonika genomföra en lagändring som inte med säkerhet är önskvärd av medborgarna.
Framtiden får helt enkelt utvisa hur förhållningssättet mellan medborgarna, lagstiftarna och public service eventuellt kan komma att förändras.
Christoffer Lindvall, Skelleftehamn
Länkar från skribenten:
https://www.svtplay.se/opinion-live
https://www.medievarlden.se/2018/11/riksdagen-rostar-om-ny-public-service-skatt/
https://data.riksdagen.se/fil/4E824840-287D-4318-8746-8F0B2D59FC7F