För några år sedan höjdes nätavgifterna kraftigt. Motivet sades vara att underhållet av ledningsnätet skulle intensifieras, röjning av ledningsgator, byte av stolpar, etcetera.
Nu drabbas flera tusen kunder av el-avbrott eftersom snötyngda grenar och fallande träd tynger ned ledningarna efter ett, med nordiska mått mätt, måttligt snöfall.
Som jag ser det har ökad röjning och breddning av ledningsgator i landsbygd, till avtalad bredd, har uteblivit. Så, vad gjorde ni av pengarna?
El-kund
Svar direkt
En trygg och säker leverans med få avbrott kräver ett modernt och väl underhållet elnät. Den elnätsavgift du betalar går till att förnya och förbättra vårt elnät.
Det stämmer att elnätsavgiften har höjts de senaste åren. Vi har ett stort landsbygdsnät (över 1000 mil långt) som vi behöver underhålla och göra investeringar i så att det blir mindre känsligt för väder och vind.
Prishöjningen gör det möjligt för oss att fortsätta med en hög investeringsnivå för att möta samhällets och våra kunders krav på hög leveranskvalité och större andel förnybar kraft och framtida kundbehov.
Skellefteå Kraft har cirka 250 mil oisolerad luftledning som är äldre och som inte tål belastning av fallande nedtyngda träd. De senaste fem åren har vi investerat omkring 650 miljoner kronor i förbättringar och modernisering av lokalnätet.
Vi byter idag ut cirka 22 mil ledning per år samtidigt som vi underhåller och arbetar förebyggande med bland annat ledningsgator för att undvika strömavbrott.
Att helt undvika att träd kan falla mot elledningarna är svårt då vi inte har möjlighet att göra ledningsgatorna så breda som skulle krävas.
Under 2018 har vi haft ovanligt många strömavbrott som orsakats av snö och blåst och som drabbat våra kunder främst på landsbygden. De satsningar vi gör resulterar i färre och kortare avbrott till följd av väder och vind.
Vi planerar att fortsätta med kvalitetshöjningarna i vårt elnät och installera ny teknik för bättre kommunikation, övervakning, styrning och automatik i elnätsdriften.
Clas Berglund, vd, Skellefteå Kraft Elnät