Ta vara på den kunskap som redan finns om människor med demenssjukdom

Foto: JESSICA GOW / TT

Politik2019-03-19 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser i Norran 12 mars att barnen till en mamma som är demenssjuk anmälde personalen då de anser att personalen ej kunnat hantera och bemöta deras mamma på ett professionellt sätt.

Många undersköterskor har gått demens- och äldrepsykiatrispecialiserad utbildning. Man kan tycka att några av dessa gärna skulle vilja möta utmaningar som detta efter utbildningens slut.

Kommunen som efterfrågar denna utbildning bör nyttja dessa sköterskor vid behov, då de dessa utbildas till att just att vara specialister.

Det är många som söker till denna utbildning, men jag skulle önska sig att det riktar sig till en mindre grupp, som verkar göra skillnad och kanske kan arbeta på det boende där behovet är störst och hjälpa ordinarie personal som ett stödteam under en begränsad tid.

Många går tyvärr denna utbildning för de har en ekonomisk möjlighet, för det kostar en slant, och även semesterdagar, då inte kommunen bidrar så mycket.

För att återgå till mamman och hennes barn kan jag bara beklaga att de behöver uppleva detta i dagens Sverige. Att svårt sjuka människor inte värda ett professionellt bemötande och ett gott omvårdnadssätt, gör ont i mig.

Ansvaret vilar tungt på arbetsledare inom äldreomsorgen som jag tycker måste ställa krav på utbildad personal, vara intresserad av människor och förstå att god omvårdnad inte kan ges av vem som helst.

Vivianne Hansson, Medle